Masterstudent Zain Habib Alhini ontdekte dat honing nog effectiever kan zijn bij het bestrijden van schimmelinfecties dan bestaande antischimmelbehandelingen. Zain is een van de eerste studenten die het nieuwe vak Medical Mycology volgde aan de Universiteit van Manchester. Medische Mycologie houdt zich bezig met ziekteverwekkende schimmels. Volgens Malcom Richardson, hoogleraar Medical Mycology, wordt honing al sinds mensenheugenis gebruikt voor de behandeling van ziekten.

Zain onderzocht de geneeskrachtige werking van een specifieke biologisch gemanipuleerde honing, Surgihoney. Ze ontdekte dat de moleculen met actieve zuurstof in deze honing in staat waren door de 'biofilms' (laagjes micro-organismen) van de schimmel Fusarium heen te breken. Fusarium is een veel voorkomende schimmel op planten en in de bodem en kan ernstige infecties veroorzaken bij verzwakte mensen, met blindheid en zelfs de dood tot gevolg. "Chronische infecties, zoals bij niet-helende wonden maken ongeveer 60-80% van de besmettelijke ziekten uit en de manier waarop schimmels deze wonden binnendringen wordt in verband gebracht met het gebruik van breedspectrum-antibiotica", zegt Zain. De honing bleek zelfs al in lage concentraties effectief.

In het kader van de steeds verder oprukkende antibioticaresistentie is het belang van nieuwe en alternatieve behandelmethoden, als aanvulling op de echte antibiotica, niet te onderschatten.
ScienceDaily
Reageer
  • Deel
Druk af