Fionna Bottema uit het Drentse Yde zette 6 kwarteleitjes uit een doosje van Albert Heijn in een broedstoof. Het experiment leverde 6 kwartelkuikens op.

Bottema kocht begin februari 24 kwarteleitjes bij de Albert Heijn in Paterswolde. Niet om ze op te eten, maar om een experiment te doen met haar nieuwe broedmachine. Ze dompelde ze in warm water om te zien of ze eventueel bevrucht zouden zijn. Zes leken - 25% - bevrucht en gingen daarom in de broedmachine.

"Overal op het internet wordt altijd gezegd dat supermarkteieren altijd onbevrucht zijn of door verkeerde opslag niet zullen uitkomen. Nou dat zullen we wel eens zien", zegt ze op RTV Noord, dat inmiddels ook een filmpje van de kuikens vertoont. Vandaag verschenen de eerste foto's van de met succes uitgebroede 'supermarktkuikens' op Facebook.

Volgens Albert Heijn is een 'ontsnapt haantje' de vader van de supermarktkuikens. "Bij de eierproducent worden de hennetjes altijd gescheiden van de haantjes. Maar blijkbaar is er een haantje tussendoor geglipt, waardoor toch wat eitjes bevrucht zijn geraakt." Voor de kwaliteit van de eitjes maakt het niets uit. Wel heeft de super inmiddels contact opgenomen met zijn kwarteleierenleverancier.

In het filmpje is een pluimveehouder te horen die vertelt dat alle vrije uitloopeieren enkele bevruchte eieren bevatten. Kippenhouders houden namelijk enkele hanen bij hun kippen om de hebben te beschermen tegen roofvogels. In de biologisch-dynamische leghouderij is het percentage hanen onder de hennen het grootst.
NOS - Kwartels geboren uit eieren van Albert Heijn
Reageer
  • Deel
Druk af