1
Fotocredits: Kerncentrale, Pixabay

FlashDuits energiebesluit met grote consequenties

Volgens de onlangs door de Europese Commissie voorgestelde taxonomie is kernenergie in ieder geval voorlopig duurzaam en gas ook. De nieuwe Groen-Liberale Duitse regering heeft besloten daar niet mee in te stemmen. Kernenergie vindt ze ronduit fout, ook al stoot de productie van nucleair opgewekte stroom geen CO2 uit. Gas doet dat wel, maar maar mag nog een tijdje bijven omdat we nog onvoldoende duurzame energie hebben; gas is de minst klimaatveranderende fossiele brandstof en heeft geen meltdown- en opslagrisico's.

Het besluit van de Duitse regering kan forse consequenties voor de EU hebben. Uit hoofde van oude contracten zal Nederland, Duitsland gas moeten leveren. Nederland wil van het gas en moet het daarom duur importeren uit de VS. De Amerikanen hebben genoeg van het echter zeer omstreden klimaat- en milieuonvriendelijke schaliegas (vanwege vervuiling en methaanuitstoot). Als het betekent dat ook Frankrijk - net als Duitsland - zijn kernenergiecentrales gaat afkoppelen, dan moet ook die energie buiten de EU worden ingekocht. Dat zal niet eenvoudig zijn omdat er voorlopig een tekort bestaat aan duurzame energie in de EU.

De Duitse politieke keuze kan dan ook grote consequenties hebben in de echte wereld in de komende 2 decennia en mogelijk ook nog daarna. Nederland stelt zijn hoop voorlopig op gas uit Rusland, maar dat is onzeker vanwege de ruzie met Rusland over Oekraïne. Als dat niet lukt kunnen de Noren ons duur gas leveren dat we eerst nog even door een stikstoftoren halen. Zeker lijkt ook in dat geval dat energie blijvend fors duurder wordt.

Die Zeit - EU-Taxonomie: Deutschland lehnt Einstufung von Atomenergie als nachhaltig ab, 23 jan 2022
  • Waardeer dit artikel door het te delen:
Laden...
Jordi Kolenbrander
Jordi Kolenbrander Land- en tuinbouw
  • #1
  • 26 jan '22
  • 20:08

Het valt mij op dat de CO2 uitstoot verplaatsen en de burgers op extra kosten jagen vaak als een rode draad gaat, door het zogenaamde duurzame energiebeleid van vele overheden.

Ik vind een reactie niet ok

Help de schrijver de juiste toon te vinden waarop je naar hem of haar wilt luisteren.
Klik op de naam van de schrijver en gebruik het "Stuur een mail" veld op zijn of haar profiel om je bericht te versturen.

sluit

Log in om te reageren en duimen uit te delen. Nog geen account? Meld je nu aan!

Lees alles over reageren in de gespreksregels.