FlashArmen aten rijkeluiskost

Niks nieuws, maar leuk om er weer aan herinnerd te worden. Veel van wat nu als luxe wordt gezien en duur betaald, is ooit als armeluiskost begonnen. Sterker nog, als apenvoer. Een van de sterke verhalen over de wording van de diersoort die mens wordt genoemd, gaat over grote apen die aan zeekusten verzeild raakten en daar schelpdieren aten. De schelpdieren deden hun hersenen van lieverlee ontwikkelen en zo werden ze mens. Wie nu oesters eten wil moet er, in elke geval in eethuizen, vet voor betalen. Dat is niet altijd zo geweest.

AD - ?Arme gezinnen leefden eeuwenlang op een dieet van oesters?, 4 feb 2019
  • Waardeer dit artikel door het te delen:
Laden...
Michaël Steeghs
Michaël Steeghs Levensmiddelenproductie
  • #2
  • 5 feb '19
  • 10:33

Bespaar de moeite van het uitzoeken, dit is zeer waarschijnlijk een al heel oud 'broodje aap'.
Zie http://www.gestolengrootmoeder.nl/wordpress/dienstboden-wilden-niet-meer-dan-drie-keer-per-week-zalm-eten-echt/
En het onderzoek van Rob Lenders e.a. naar de achteruitgang van de zalm in onze rivieren
'Historical rise of waterpower initiated the collapse of salmon stocks': https://www.nature.com/articles/srep29269

Harry van den Burg
Harry van den Burg Land- en tuinbouw
  • #1
  • 5 feb '19
  • 6:57

Geen tijd om het nu op te zoeken, maar er waren geloof ik ook in het veel recentere verleden (laat 19e eeuw?) regelingen over maximaal hoe vaak per week werkgevers hun huispersoneel zalm mochten voorzetten. Dat was toen de goedkoopste vis. Daar weet Nick Trachet vast wel meer over.

Ik vind een reactie niet ok

Help de schrijver de juiste toon te vinden waarop je naar hem of haar wilt luisteren.
Klik op de naam van de schrijver en gebruik het "Stuur een mail" veld op zijn of haar profiel om je bericht te versturen.

sluit

Log in om te reageren en duimen uit te delen. Nog geen account? Meld je nu aan!

Lees alles over reageren in de gespreksregels.