Koolzuur en alcohol tot poeder verwerken? #hoedan?
Twee scheppen bierpoeder in een glas water, even de melkopschuimer erop en voilà, je niet van 'echt' te onderscheiden Neuzeller kloosterbiertje is klaar. Voorlopig nog alcolholvrij, maar binnenkort worden ook koolzuur en alcohol tot poeder verwerkt zodat niets het volledige biergenot meer in de weg staat.
Twee jaar lang werkten de brouwers van de Brandenburgse kloosterbrouwerij Neuzelle aan hun droogbier. Vanuit de ambitie een aantal problemen tegelijk op te lossen. Denk aan waterproblemen, flessenproblemen en energieproblemen. Bier bestaat immers voor 90% uit water, en als je kant en klaar gebotteld bier transporteert versleep je voornamelijk water.
Met het bierpoeder bespaar je in ieder geval flink op de transport- en energiekosten. Het is nog maar de eerste stap. Uiteindelijk willen de kloosterbrouwers het productieproces van het bierpoeder verder zodanig comprimeren ten opzichte van het traditionele brouwproces dat er maximaal bespaard wordt op kosten en middelen (inputmaterialen, arbeidsinput, energie). Met andere woorden: droogbier moet een disruptor worden in het businessmodel van bier.
Of de traditionele Duitse bierdrinkers zich makkelijk laten overtuigen is nog even de vraag. Vooralsnog richten de droogbierbrouwers zich op transportintensieve landen in Azië en Afrika.
Help de schrijver de juiste toon te vinden waarop je naar hem of haar wilt luisteren.
Klik op de naam van de schrijver en gebruik het "Stuur een mail" veld op zijn of haar profiel om je bericht te versturen.
Lees alles over reageren in de gespreksregels.