"Ik hoop eigenlijk dat een bedrijf als de Vegetarische Slager de margarine van Unilever koopt en het spul van een nieuw veganistisch imago voorziet. Potentiële groeimarkt lijkt me zo, en een markt die ook vooral wat chemie kan gebruiken." Dat zegt Rosanne Hertzberger in haar NRC-column van dit weekend. Haar argument gaat als volgt: we willen vlees graag vervangen door vleesvervangers, maar een zuivelvervanger hadden we al in de vorm van margarine of het inmiddels veel betere Becel. Afgelopen week zette Unilever zijn margarine-divisie in de verkoop omdat die onvoldoende groeit.
NRC - Nu is de zuivel aan de beurt
Lees ook
- 1 Becel verdwijnt uit Nederland 19 mrt 2021
- 1 Plantaardige Whopper naar vleesland 6 jan 2021
-
59
+Palmolievrije margarine speelt in op werkelijkheidsbeeld van de consument 16 aug 2019
- 1 Unilever organiseert vleesnaamverkiezingen 17 mei 2019
-
5
+Nieuwe eigenaar van de Blue Band- en Becelfabrieken melkt de margarinemerken uit 20 mrt 2019
-
18
+Vegetarische Slager overgenomen door Unilever, oprichter wil snellere groei 19 dec 2018
-
16
+Door vette winst op margarine, kan Unilever er toch vanaf 6 okt 2017
-
0
+Margarinetak Unilever in trek bij investeerders 2 aug 2017
- 0 ‘The Herbivorous Butcher’ slaat aan 11 okt 2016
-
20
+Levensmiddelenindustrie heeft waarheidscommissie nodig 6 jul 2016
Hans, ik het het donkerpaarse (-blauwe -groene etc.), vermoeden dat ik een ander achterliggend artikel gelezen heb dan jij. Maar ik deel wel jouw afkeur.
Volgens Rosanne Herzberger: "Margarine was lang omstreden vanwege de ongezonde transvetten. Maar die zitten er al zo’n vijfentwintig jaar niet meer in.[! Bless us all! na wel een lange tijd; RL]
"De afgelopen jaren bouwde Unilever de gezondheidsaspecten verder uit met vitamine A en D, omega-3 en -6 vetzuren. Aan Becel ProActiv werd zo ongeveer een boom van plantensterolen toegevoegd die – écht, evidence-based – het slechte LDL cholesterol van de consument kon verlagen."
Jarenlang waren dus ongezonde transvetten aanwezig in dat soort voeding. Niet 'omschreven', en wel heel lang 'verzwegen', naar mijn idee.
+ "Aan Becel ProActiv werd zo ongeveer een boom van plantensterolen toegevoegd die – écht, evidence-based (volgens dame Rosanne Hersberger)– het slechte LDL cholesterol van de consument kon verlagen'.
"écht, evidence-based"; mag ik hierop echt, maar dan ook echt hartelijk lachen? Waar zijn daar de wetenschappelijke bewijzen voor?
Want over cholesterol -zeker in een bijproduct als voeding- i.h.a. zijn ook verschillen van mening.
Ik vervolg met de eind-conclusie van haar artikel: "Maar uiteindelijk, lieve mensen, is er meer in de wereld dan alleen smaak. Er is een andere vorm van goed eten denkbaar: duurzaam, gezond, diervriendelijk".
Ik zou met Bett Midler bij het hele artikel graag 'willen gaan liggen'; zo diep gaat dit al...
Mijn vraag: Wie is deze dame eigenlijk? Misschien wil zijzelf opstaan en antwoord geven?
Hier spreekt het calvinisme.
Echte boter, diefstal van de kalfjes, is dus wel lekkerder, lieve mensen, maar de belangrijkste normen om iets in je mond te stoppen, is het gepaste schuldgevoel (*) van ‘is het wel duurzaam, gezond en diervriendelijk’ en niet ‘lekkerder’ !
En de gedachte om palmolie aan veganisme te koppelen ?
Reis eens met de trein van Singapore naar Malakka, mevrouw Herzberger. En kijk uit het raam. De hele reis.
Of zie je mogelijkheden voor palmolie-teelt op de daken van Rotterdam bij de overname van deze Unilever divisie ?
Heerlijk simpel, die Herzberger. De chemische gemanipuleerde palmolie producten van Unilever overnemen om er een vega-sticker op te plakken. Omdat de vega-sector ‘ook wat chemie kan gebruiken”. Of is 'chemie' overdrachtelijk bedoeld ?
(*)
Pijnlijker wordt onder het betreffende NRC web-artikel de verwijzing naar een avondje ‘guilt-free' vegetarisch eten.
Hoe noem je dat ook weer in nog hoger opgeleid Nederlands..?