Vroeger gebruikten Amerikanen Nutella vooral als topping op hun toetje. Tegenwoordig smeren ze het ook regelmatig op brood en pannenkoeken. De officiële Amerikaanse gezondheids- en voedselveiligheidswaakhond FDA denkt er daarom over om de portiegrootte van de hazelnotenpasta te halveren. Nu gelden twee eetlepels als een portie. Als portie van één eetlepel krijgt Nutella dezelfde status als jam, gelei en honing. Ook de calorieën van een portie hazelnootpasta en jam zijn dan eindelijk gelijk. De FDA bepaalt nu wanneer en hoeveel notenpasta Amerikanen eten. Dat blijkt uit een online document. In Nederland is de portiegrootte van Nutella 1 eetlepel.
Bloomberg - Nutella Maker Tells FDA, ?We?re Not Just for Dessert Anymore?
Lees ook
- 4 Culinair ontdekt: pistolets 6 mrt 2021
- 1 App ziet op de foto hoeveel calorieën je bord telt 12 jul 2020
-
3
+Chocolademaker bestrijdt kinderobesitas met kleinere tussendoortjes 7 aug 2019
-
1
+Zuivelvrij ijs blijkt niet het ideale gezonde toetje 11 jun 2018
-
1
+‘Nutella is nu eenmaal geen dieetvoeding’ 16 mrt 2018
Is Nutella een topping voor toetjes of smeersel voor bijvoorbeeld op brood? Dat is de vraag die de Nutella probeert al 2 jaar de Amerikaanse Food and Drug Administration ervan te overtuigen dat het geen topping voor toetjes is, maar een smeersel voor bijvoorbeeld op brood. Nu is het eindelijk zover; de FDA heeft het Amerikaanse publiek gevraagd wat de voorkeur heeft in een openbare raadpleging.
Toen de FDA begin jaren 90 van de vorige eeuw, Nutella classificeerde als een dessert-topping, gaf een ‘aanzienlijk deel’ van de Amerikanen aan dat ze Nutella op hun ijs deden. Maar in 2012, blijkt uit een onderzoek van Nutella-maker Ferrero, eet 74% de Nutella op brood.
Als Nutella zijn zin krijgt, komt het voortaan terecht in dezelfde categorie als jam en honing en wordt de aanbevolen portiegrootte 1 eetlepel (tegen 2 nu, als toetjestopping).