Wetenschappers van de Britse Cambridge University troffen op kip, gekocht bij de grote Britse supermarkten Tesco, Sainsbury’s, Asda, Aldi, Waitrose, the Co-op en Morrisons antibioticaresistente E.coli-bacteriën aan. Op 22 van de 92 monsters (hele kip, kipblokjes en poten) bleken resistente E.coli-bacteriën voor te komen. Ook in varkensvlees werd resistente E.coli aangetroffen. Volgens de actiegroep Save our Antibiotics, die het onderzoek heeft laten uitvoeren, zouden de bevindingen een 'wake-up call' moeten zijn voor supermarkten en de overheid. Gisteren werd ook bekend dat in Schotland een kind overleden is aan met E.coli besmette blauwe kaas.
The Guardian - One in four supermarket chicken samples contain antibiotic-resistant E coli
Lees ook
-
4
+Crispr-en in je eigen keuken 2 jul 2019
-
3
+Vlees werd 3,5% duurder vorig jaar 30 mei 2018
-
3
+Britse supers transparant over antibioticagebruik bij productie vlees en zuivel 22 dec 2017
- 33 Sla op de bon in Britse supers 3 feb 2017
-
3
+Slechts 3% Britten vindt eten weggooien niet normaal 7 sep 2016
- 8 MRSA-bacteriën ontdekt in Brits varkensvlees 20 jun 2015
- 42 ‘We worden niet ziek van resistente E-coli’s op vlees’ 21 dec 2014
- 0 Zuiveringsinstallaties blijken versterkende ‘hotspot’ voor antibioticaresistentie 29 jul 2014
- 5 Zieke dieren meteen doden, geen antibiotica 1 apr 2014
- 2 “Kip van Morgen” moet overal hetzelfde zijn 25 okt 2013
"We zullen actie ondernemen", zegt de Britse Food Safety Autority, naar aanleiding van de met E.coli besmette kippen in de Britse supermarkten.
De toezichthouder beloofde dat het gebruik van antibiotica op dierhouderijen aan banden gelegd zal worden. Daarvoor werkt de FSA samen met overheidsinstellingen, supermarkten en boerderijen. Ook is de FSA bezig met eigen onderzoek naar de omvang van het probleem. De resultaten daarvan worden later dit jaar verwacht.
Slaat men in ons omringende landen alarm als een kwart of de helft van de kip besmet is met multiresistente bacteriën, in Nederland blijft men gewoon voor bijna 100% besmette kip verkopen.
Zélfs als dat kippen- en varkensvlees inmiddels ook nog besmet blijkt met MCR-1 colistine-resistente E. Coli en Salmonella.
Die colistine, een laatste redmiddel voor ons mensen, blijkt nog regelmatig gebruikt te worden voor biggetjes met speendiarree. Vorig jaar is het colistinegebruik in de kalkoenhouderij verzevenvoudigd.
Colistine is ook een "prettig" middel in de leghennenhouderij: de wachttijd van colistine is nul, waar die bij 1e keuze antibiotica meerdere dagen bedraagt.
Professor Mevius was eerder zeer duidelijk: we krijgen die ESBL van kip.
Na de eerste gedocumenteerde dode door ESBL-kip meldde de heer Marc Jansen van het CBL nog
"als door donder bij heldere hemel" getroffen te zijn, en volksgezondheid boven verkoopcijfers te stellen.
Met de antibioticareductie zijn die besmettingspercentages weliswaar wat gedaald, maar nog steeds fors. Kluytmans deed onlangs nog een onderzoekje en vond besmettingspercentages van tussen de 25% en 75%. Hij wilde niet zeggen welke besmettingspercentages hij bij welke supers vond.
In de VS belanden fabrikanten die Salmonellapindakaas verkopen achter slot en grendel.
De heer van Zoeren van de NVWA wees supers eerder al op hun verantwoordelijkheid voor de bacteriële kwaliteit van hun eigen A-merken:
"NVWA:// persoonlijk en ethisch verantwoordelijk
Van Zoeren benadrukte dat behalve de bedrijven in de voedselketen ook de daar verantwoordleijke personen zowel persoonlijk als ethisch verantwoordelijk te vinden voor de doorverkoop van de producten, zoals bijvoorbeeld besmet vlees en vis.
Zij leggen dit in hun schappen, hun naam staat er op. Consumenten vertrouwen daarop. Bij een incident kunnen zij dan niet alleen wijzen naar de leverancier. Zij hebben een onderzoeksplicht om te weten waar deze producten vandaan komen en hoe deze zijn geproduceerd”, aldus Van Zoeren."
Mevrouw Simone Hertzberger blijft al jaren oorverdovend stil als haar gevraagd wordt om transparantie over de besmettingspercentages van haar AH-kip.
Ook op verzoeken om een colistineverbod als inkoopeis te stellen, of een voorstel om
antibioticavrije kip te gaan verkopen komt geen enkele reactie.
Evenals dat overigens het geval is bij @EdvandeWeerd van JUMBO.