Behalve restproducten uit de menselijke voedselindustrie (van aardappelschillen tot bierbostel en van oude brood tot mislukte snoepjes en taart) en wat soja eten varkens flink wat graan. Als de prijzen daarvan stijgen, dan zouden we dat moeten merken in de prijs van het vlees. Dat is niet het geval. Volgens Belgische boeren maken de supers misbruik van hun inkoopmacht.
De varkensstapel krimpt en de exporten stijgen. En toch bewegen de prijzen niet. Ze zouden moeten stijgen, maar dat gebeurt niet. De boeren begrijpen het niet en geven de supers de schuld. Op Boerderij zegt de Belgische voorzitter van de landbouworganisatie ABS Hendrik Vandamme: "Vanuit de primaire sector is bijna iedereen het er over eens dat de vleesverwerkende industrie en de distributiesector hun aankoopmacht meer en meer misbruiken. Wekelijks zien we in reclamefolders van supermarkten aanbiedingen met varkensvlees dat gedegradeerd is tot een goedkoop lokmiddel."
Maar zijn de supers daarom schuldig? Het economisch tij dwingt supers onderling zo hard te concurreren dat ze de prijzen van product waarvan nog lang niet te weinig voorhanden is, zo laag mogelijk houden. Bank ING rekende het de winkeliers van Nederland onlangs voor. De supers worden dominant en concurreren eerst de slagers en daarna elkaar de tent uit in de slag om de consument. Met grote omzetten en nauwelijks winst proberen ze het hoofd boven water te houden.
Boeren snappen niet dat ze niet naar de supers maar naar zichzelf en hun slachterijen moeten kijken. In Nederland verkopen supers nog altijd minder dan de helft van alles wat we eten. Zolang Europese landen bovendien ook nog exporteren, is het onzinnig te stellen dat de supers de schuldigen zijn.
De werkelijkheid is een andere. Wereldwijd lopen de graanprijzen op tot ongekende hoogten. Er is droogte in de VS, Rusland en Kazachstan. De mais in de VS staat er slecht bij. De graanoogst in Frankrijk en Groot-Brittannië leidt onder de natte zomer. Schimmel en dus een kleinere oogst dreigt ook in ons deel van de wereld. François Huyghe, akkerbouwspecialist bij de Belgische Boerenbond, legt op vilt.be uit dat dit alles bijdraagt aan de hoge prijzen:
"Het slechte nieuws komt van overal. Je moet die dalende productie immers koppelen aan een stijgende vraag, zowel voor menselijke consumptie als biobrandstoffen en, via veevoeders, voor vleesproductie." In dat laatste zit 'm de kneep: veehouders kunnen de stijgende voederprijzen niet doorberekenen en lopen dus zware klappen op.
Als de prijzen van voer zorgen voor het faillissement van varkensboeren en andere veehouders, dan is er straks alleen nog vlees voor op zondag te koop. Dat is wat er aan de hand is. Het is niet ondenkbaar dat minder vlees eten al op heel korte termijn van de agenda kan. Al klinkt het nog onwennig, dat is het echte nieuws.
Fotocredits: Alternative Heat
Dit artikel afdrukken
Maar zijn de supers daarom schuldig? Het economisch tij dwingt supers onderling zo hard te concurreren dat ze de prijzen van product waarvan nog lang niet te weinig voorhanden is, zo laag mogelijk houden. Bank ING rekende het de winkeliers van Nederland onlangs voor. De supers worden dominant en concurreren eerst de slagers en daarna elkaar de tent uit in de slag om de consument. Met grote omzetten en nauwelijks winst proberen ze het hoofd boven water te houden.
Boeren snappen niet dat ze niet naar de supers maar naar zichzelf en hun slachterijen moeten kijken. In Nederland verkopen supers nog altijd minder dan de helft van alles wat we eten. Zolang Europese landen bovendien ook nog exporteren, is het onzinnig te stellen dat de supers de schuldigen zijn.
De werkelijkheid is een andere. Wereldwijd lopen de graanprijzen op tot ongekende hoogten. Er is droogte in de VS, Rusland en Kazachstan. De mais in de VS staat er slecht bij. De graanoogst in Frankrijk en Groot-Brittannië leidt onder de natte zomer. Schimmel en dus een kleinere oogst dreigt ook in ons deel van de wereld. François Huyghe, akkerbouwspecialist bij de Belgische Boerenbond, legt op vilt.be uit dat dit alles bijdraagt aan de hoge prijzen:
"Het slechte nieuws komt van overal. Je moet die dalende productie immers koppelen aan een stijgende vraag, zowel voor menselijke consumptie als biobrandstoffen en, via veevoeders, voor vleesproductie." In dat laatste zit 'm de kneep: veehouders kunnen de stijgende voederprijzen niet doorberekenen en lopen dus zware klappen op.
Als de prijzen van voer zorgen voor het faillissement van varkensboeren en andere veehouders, dan is er straks alleen nog vlees voor op zondag te koop. Dat is wat er aan de hand is. Het is niet ondenkbaar dat minder vlees eten al op heel korte termijn van de agenda kan. Al klinkt het nog onwennig, dat is het echte nieuws.
Fotocredits: Alternative Heat
Nog 3
Je hebt 0 van de 3 kado-artikelen gelezen.
Op 4 juni krijg je nieuwe kado-artikelen.
Op 4 juni krijg je nieuwe kado-artikelen.
Als betalend lid lees je zoveel artikelen als je wilt, én je steunt Foodlog
Lees ook
Dan gaan we maandag tot vrijdag toch gewoon kabeljauw eten?
Graangebonden zal flink duurder worden. 100% grasgebonden® vlees niet. Binnen 5 jaar zal 100% grasgebonden® slowmeat kunnen concurreren met graangebonden fastmeat.
Jopie, dan is'ie snel op en krijgt Greenpeace wel gelijk. En dat willen we toch zeker niet, of speel jij graag voor Franse koningin, zo net voor het uitbreken van de Revolutie van 1789? Alles draait om 'good government'.
Dick, 'qu'ils mangent de la brioche' wordt door historici niet toegeschreven aan Marie Antoinette, maar aan Jean-Jacques Rousseau, die het gebruikte in zijn boek 'Les Confessions'.
Correct Jack! Ik bleef even in de stijl van Jopie: het 'ancien régime populaire et populiste' heeft nog geen idee waar het heen gaat.