Maar zijn de supers daarom schuldig? Het economisch tij dwingt supers onderling zo hard te concurreren dat ze de prijzen van product waarvan nog lang niet te weinig voorhanden is, zo laag mogelijk houden. Bank ING rekende het de winkeliers van Nederland onlangs voor. De supers worden dominant en concurreren eerst de slagers en daarna elkaar de tent uit in de slag om de consument. Met grote omzetten en nauwelijks winst proberen ze het hoofd boven water te houden.
Boeren snappen niet dat ze niet naar de supers maar naar zichzelf en hun slachterijen moeten kijken. In Nederland verkopen supers nog altijd minder dan de helft van alles wat we eten. Zolang Europese landen bovendien ook nog exporteren, is het onzinnig te stellen dat de supers de schuldigen zijn.
De werkelijkheid is een andere. Wereldwijd lopen de graanprijzen op tot ongekende hoogten. Er is droogte in de VS, Rusland en Kazachstan. De mais in de VS staat er slecht bij. De graanoogst in Frankrijk en Groot-Brittannië leidt onder de natte zomer. Schimmel en dus een kleinere oogst dreigt ook in ons deel van de wereld. François Huyghe, akkerbouwspecialist bij de Belgische Boerenbond, legt op vilt.be uit dat dit alles bijdraagt aan de hoge prijzen:
"Het slechte nieuws komt van overal. Je moet die dalende productie immers koppelen aan een stijgende vraag, zowel voor menselijke consumptie als biobrandstoffen en, via veevoeders, voor vleesproductie." In dat laatste zit 'm de kneep: veehouders kunnen de stijgende voederprijzen niet doorberekenen en lopen dus zware klappen op.
Als de prijzen van voer zorgen voor het faillissement van varkensboeren en andere veehouders, dan is er straks alleen nog vlees voor op zondag te koop. Dat is wat er aan de hand is. Het is niet ondenkbaar dat minder vlees eten al op heel korte termijn van de agenda kan. Al klinkt het nog onwennig, dat is het echte nieuws.
Fotocredits: Alternative Heat
I think that this possible future (i.e. to eat meat only on sunday) is not that dramatic. Indeed, we European, we eat too much generally speaking, and we especially eat too much meat. We die of it! I understand that the economical meaning of this decrease in meat consumption can be terrible (may be not?), but on the other hand it should be good for our health.
One thing is sure: if Asian populations want to have our western world food standard, we are going to face a big problem because we shall not have enough food, especially meat for everybody! The solution, that we can choose before they oblige us to do it, is to share the available food. It will be good for our health and for the peace in the world!