Steeds meer amateurkoks beginnen een huiskamerrestaurant waar onbekenden betaald komen eten. De koks zijn liefhebbers die de spanning prettig vinden of die willen bijverdienen. Gasten zijn doorgaans hoogopgeleiden van middelbare leeftijd met een hoog inkomen.
Cees en Wil Brinkhuizen en Hanneke Boven begonnen vier jaar geleden huiskamerrestaurant De Tafel van Twaalf. Eens in de zes weken ontvangen zij twaalf eters die zij niet kennen, met het doel de gasten versteld te laten staan van hun uitzonderlijke kookkunsten. De gasten betalen een `vrijwillige bijdrage` van 35 euro voor het diner en de wijn. Koninklijke Horeca Nederland is niet blij met het groeiende aantal huiskamerrestaurants. Omdat echte restaurants aan allerlei regels moeten voldoen, is de concurrentie van huiskamerrestaurants oneerlijk.
Bron: de Volkskrant - p. 31 ( de bijlage) met dank aan MKBnet
Nog 3
Je hebt 0 van de 3 kado-artikelen gelezen.
Op 5 mei krijg je nieuwe kado-artikelen.
Op 5 mei krijg je nieuwe kado-artikelen.
Als betalend lid lees je zoveel artikelen als je wilt, én je steunt Foodlog
Lees ook
Beste Ailko,
Ik begrijp je standpunt, maar is dit niet een wijze les voor de Horeca in Nederland? Ik val ook onder die bovengenoemde doelgroep en ga vaak buitenshuis eten. Nu kom ik niet in de duurdere restaurants, ik zoek naar plekken waar je met kinderen ook nog redelijk terecht kunt, zowel qua kaart als prijstechnisch. Veel restaurants bieden geen gezelligheid meer, onbeschoft en onbekwaam personeel. Personeel is vaak door zeer jonge leeftijd niet in staat jou als klant zo te behandelen dat je graag wilt terugkomen. Misschien willen we die gezelligheid weer, want je gaat wel aan tafel met een aantal vreemde mensen om daar ook wat gesprekken betreft een genoegelijke avond te beleven. En om daar de VWA ook nog voor van stal te halen, misstanden regel je ter plekke en bij later ontstane ongemakken besluit je toch simpelweg om dat restaurant nooit meer te bezoeken? Monsters naar VWA sturen heb ik nog nooit overwogen.
Nee, ik moet zeggen dat ik dit als een verrijking zie, van beide kanten. De kok is helemaal gelukkig en die 12 eters hebben een gezellige avond. Het lijkt bijna ouderwets ambachtelijk....
Als ze het maar eens in de 6 weken doen lijkt het me met de voedselveiligheid juist wel snor zitten. Ik ben niet bang dat ze denken "die mosselen van vorige keer kunnen nog wel". :-)
Altijd vervelend voor beroepsgroepen als amateurs hun diensten aan gaan bieden natuurlijk, maar ja, dat is het leven. Fotografen balen ook van flickr en andere fotosites. Garages van bijbeunende buurmannen, kappers van thuiskapsters, schilders van polen en ga zo maar door. Oja, ik vergeet natuurlijk de belangrijkste: eetjournalisten van eetpublicistjes en bloggers. :-)
@Gerard, ik kan je redenering prima volgen. Natuurlijk ligt de kern van de oorzaak bij de bedrijfstak zelf. Toch moet je het niet onderschatten aan welke regels restaurants moeten voldoen voor ze open mogen. Die worden hier met de voeten getreden. ( ik denk alleen al even aan de eisen van de brandweer)
Dat is waarom ik het hier opneem voor de ondernemers.
De discussie die jij als onderlijjn hiervoor hanteerd is een hele andere. Dat de horeca problemen heeft met het houden/vinden van de juiste vakkrachten. Helemaal in de bediening is een bekent gegeven. Tegenover drie koks staat één gastheer in opleidingsland. Ook weten we dat van de vijf mensen die er in de bediening rondlopen er ééntje een opleiding in de horeca heeft gedaan. dat is een triest gegeven. Dat mensen vaak te jong zijn ok, dat mensen geen kennis hebben daar werk ik iedere dag keihard aan om daar verandering in aan te brengen. Samen met mij nog 33 andere ROC's die ieder jaar mensen op de markt zetten.
"Steeds meer amateurkoks beginnen een huiskamerrestaurant waar onbekenden betaald komen eten."
Om hoeveel huiskamerrestaurants het gaat wordt niet vermeld, zoals in veel persberichten. Is het echt een serieuze aanslag op de horeca? Het gaat, lijkt mij (bron: Google), om hooguit een handjevol huiskamerrestaurants per stad en die doen het ook nog eens niet elke dag. De echt serieuze concurrentie is van mensen die nu meer zelf thuis gaan koken.
Er zijn trouwens ook "steeds meer" professionele koks die huiskamerrestaurantje spelen in hun eigen restaurant. Daar zou de Vereniging Eigen Huis tegen moeten ageren.
"Paracommercie stoot veel restaurants het brood uit de mond" . Dat kan dus niet kloppen als je het even uitrekent. 12 keer 35 euro eens per 6 weken is ongeveer 3300 euro omzet per jaar. Ik noem dat geen bedrijf. Zelfs niet "bijverdienen". Gewoon een uit de hand gelopen hobby.
Als Horeca Nederland dit verschijnsel als een bedreiging ziet, laten zij zich eens afvragen waarom het er dan is. Wat doet iemand van "middelbare leeftijd met een hoog inkomen" die van goed eten houdt? En van een goed gesprek? Er zijn veel restaurants hier in de buurt die prima eten serveren, maar te duur zijn, te vol zijn, te veel lawaai hebben om een goed gesprek te kunnen voeren en een matige bediening. Ik kom er niet meer.