Consumenten waarderen een label op vlees waaraan ze kunnen zien uit welk land het komt. Op verwerkt vlees of producten met vlees zoals vleeswaar, pizza of kant-en-klaar maaltijden vinden ze het minder belangrijk. Dat blijkt uit onderzoek van de University of Reading (Verenigd Koninkrijk). Ze stelden vast dat consumenten de herkomstinformatie als positief ervaren maar andere kenmerken van voedselproducten als belangrijker beschouwen. Als het verplichten van herkomstetikettering hoge kosten met zich meebrengt betwijfelen de onderzoekers of het zinvol is.
FoodNavigator - Consumers value origin labelling - but not necessarily for processed meat, say researchers
Lees ook
- ‘Best British’, maar dan uit Zuid-Amerika en Europa 10 mrt 2023
-
13
+Rood vlees heet weer even gezond 4 mei 2021
-
9
+‘Randstad eet rund en biologisch, platteland varkensvlees’ 14 sep 2017
- 1 Jumbo schrapt deli-kaasplein 5 apr 2016
- 0 17.000 Fransen steunen petitie herkomstvermelding vleeswaar 1 mrt 2016
- 106 Wakker Dier vraagt aandacht voor diervriendelijker vleeswaren 27 nov 2015
- 57 ‘Vleesetiket moet vertellen hoe dieren leefden’ 13 feb 2015
- 0 Geen Europees besluit over herkomstetikettering 26 mrt 2014
- 0 EU eist vermoedelijk geen volledige herkomstlabeling vlees 17 okt 2013
- 8 Van welk varken komt de salami op je pizza, wat at het en waar kwam dat vandaan? 16 sep 2013
Koud een paar jaar terug grote vleesschandalen, en nu zou het de consument weinig uitmaken uit welke landen zijn gehakt of lasagne vandaan komt.
De sector heeft de mond vol van tracking & tracing. Hoe wil men bijvoorbeeld met Coli O157 besmette lasagna of gehakt terugroepen?
Wie financierde dat onderzoek? Sorry dat ik beetje cynisch ben. Maar ik verwacht een vleesverwerker. Die oneerlijke concurrentie is er al tijden. Met sateetjes uit Thailand enzo.
Die herkomstlabeling en voor mijn part GMO labeling zijn bij de handel en industrie niet populair. Des te meer reden om publiek wat druk te zetten. Want misschien vinden mensen het minder belangrijk maar als ze de keuze hebben dan kiezen ze toch mischien voor engels vlees. Dat vlaggetje zie je in de Engelse supers overal. Ook op verwerkt.
Alsof land van herkomst ook maar iets zegt over de kwaliteit van het vlees en de omstandigheden waaronder die dieren geleefd hebben...
Wat willen we nou. Alles moet transparant en daar hoort zeker etiketeren van bewerkte producten bij. Je zou eigenlijk kunnen stellen dat etiketeren van bewerkte producten belangrijker is dan etiketeren van pure producten. Daarbij is niet etiketeren van bewerkt oneerlijke concurentie voor pure producten. Dus alles of niets etiketeren.
Wat willen we nou. Alles moet transparant en daar hoort zeker etiketeren van bewerkte producten bij. Je zou eigenlijk kunnen stellen dat etiketeren van bewerkte producten belangrijker is dan etiketeren van pure producten. Daarbij is niet etiketeren van bewerkt oneerlijke concurentie voor pure producten. Dus overal of nergens een etiket op.