In een persbericht van de Nederlandse Zuivelorganisatie (NZO) roept de organisatie de overheid op snel duidelijkheid te geven over de regelgeving over fosfaatrechten.

Voorzitter Roelof Joosten van NZO zegt dat de zuivelsector zich verantwoord wil ontwikkelen door grondgebondenheid en weidegang en door te voldoen aan de milieurandvoorwaarden van de overheid. De overheid moet dan wel duidelijk zijn, laat Joosten doorschemeren, door niet rommelig om te gaan met een sector die met een exportomzet van 6,6 miljard euro 9% bijdraagt aan het overschot op de Nederlandse handelsbalans.

Door overproductie van boeren en weinig doortastend handelen van het ministerie van EZ in de aanloop naar het verdwijnen van de melkquotering is een soap ontstaan.
Vanaf voorjaar 2015 bleek steeds alle wet- en regelgeving alweer achterhaald door de werkelijkheid van steeds maar verder doorproducerende boeren. De affaire mondde uiteindelijk uit in een voornemen tot de invoering van fosfaatrechten.

Nu die er nog steeds niet zijn, blijkt voor Joosten - die als CEO van FrieslandCampina zelf het besluit nam boeren een bonus te geven voor productiemindering - de maat vol. Het persbericht van NZO meldt: De invoering van fosfaatrechten per 2 juli 2015 is daarvoor noodzakelijk. Melkveehouders verkeren echter nog altijd in onzekerheid over de regelgeving over fosfaatrechten. Joosten: “Ondernemers moeten weten waar zij aan toe zijn. Wij hebben geïnvesteerd in een verantwoorde groei. Met zeven nieuwe fabrieken plukt de BV Nederland er de vruchten van. Daarom roep ik de politiek en de overheid op snel duidelijkheid aan de melkveehouders te verschaffen.”
NZO - Zuivelindustrie wil dat overheid zich opstelt als strategische partner
Reageer
  • Deel
Druk af