Vanaf april 2017 voert Zuid-Afrika een suikertaks in. Het is hiermee het eerste Afrikaanse land dat op deze manier de strijd met obesitas aangaat. Voor veel Zuid-Afrikanen is een blikje fris, dat gemiddeld €0,46 kost, een betaalbaar onderdeel van het dagelijkse eetpatroon geworden.

Ook Zuid-Afrika kampt echter in toenemende mate met obesitas en de daarmee samenhangende gezondheidsproblemen. In 2014 schatte de WHO dat 1 op de 4 Zuid-Afrikanen obees is. Volgens een recent onderzoek onder 25.000 mensen blijkt dat de gemiddelde Zuid-Afrikaan dagelijks 17 theelepels suiker binnenkrijgt. Dit is niet zo hoog als in Mexico (35 theelepels) of in de VS (40 theelepels), maar nog steeds ver boven het door de WHO aanbevolen maximum van 10.

Er zijn nog wel wat haken en ogen verbonden aan het invoeren van de suikertaks. Zo is nog niet bekend hoe hoog de taks gaat worden en welke andere (educatieve) maatregelen genomen gaan worden om er voor te zorgen dat de taks effectief gaat zijn. Ook kan de regering zich voorbereiden op stevige tegenstand van de industrie; volgens de South African Sugar Association is een miljoen mensen afhankelijk van de suikerindustrie voor hun levensonderhoud en heeft de suikerindustrie 79.000 mensen in dienst.
BBC - Why South Africans will pay 'sin tax' for fizzy drinks - BBC News
Reageer
  • Deel
Druk af