Dat zet de BBC uiteen in een artikel dat laat zien hoe het traditionele menu van het eiland in de Stille Oceaan in korte tijd veranderde.

Tonga telt niet alleen het hoogste aantal dikke mensen ter wereld. Veertig procent van de bevolking heeft inmiddels type 2 diabetes, terwijl dat percentage in 1973 nog op 7% lag. Dat is hoofdzakelijk het gevolg van het verlaten van het traditionele menu waarin de eiwitcomponent vis was, voor schapenbuiken - de zogenaamde 'mutton flaps'. Dat vlees komt goedkoop uit Nieuw-Zeeland naar het eiland omdat de rest van de wereld het niet wil. Het is een restproduct dat 40% verzadigd vet bevat.

In een uitgebreid overzicht bij een TV-reportage laat de BBC zien hoe de productie van lammeren en schapen in Nieuw-Zeeland het leven op het eiland totaal heeft veranderd.

De autochtone eilandbewoners hebben een genetica die hen wat meer vet laat opslaan dan de gemiddelde mens. De beschikbaarheid van veel en vet eten, zorgt voor een gezondheidsprobleem dat Tonga een plek heeft gemaakt die bekend is komen te staan vanwege zijn uiterst ongezonde eetklimaat. De naam van het eiland is inmiddels synoniem geworden met 'daar moet je niet willen wonen'.
BBC - How mutton flaps are killing Tonga - BBC News
Reageer
  • Deel
Druk af