foodwatch analyseerde de samenstelling 42 BBQ-sauzen die te koop zijn in de vijf grote supermarkten. Daaruit blijkt dat BBQ-sauzen gemiddeld zeven suikerklontjes (30 gram) per 100 ml bevatten. Ook ontdekte de consumentenorganisatie varianten met 12 suikerklontjes (48 gram). In een persbericht zegt foodwatch: Daarmee giet je anderhalf klontje suiker op je grillworst. Af en toe wat BBQ-saus eten is natuurlijk geen probleem. Wat wel een probleem is, is dat de voedingsindustrie tegenwoordig vrijwel overal veel suiker aan toevoegt – denk aan sauzen, soepen en zelfs groenteconserven en vleeswaren – en je er zo dus ongemerkt veel teveel van eet.
Foodwatch - BBQ-saus symboliseert falend beleid suikers en obesitas - foodwatch
Lees ook
- 4 Niemand dood door obesitas 1 sep 2020
-
0
+Mexico verbiedt verkoop van frisdrank aan kinderen 6 aug 2020
-
27
+Verwarring over suiker is groot, maar laat je niet gek maken 21 nov 2018
-
0
+Qatarese imams ingezet als gezonde-leefstijlpredikers 14 mrt 2018
-
19
+Alom zorgen over suiker, maar minder suiker, ho maar 26 jul 2017
-
17
+‘Suiker maakt dom, depressief en dement’ 10 apr 2015
- 1 Dikke mensen met weinig HO-1 enzymen toch gezond 14 jul 2014
- 4 Credit Suisse stelt suikertax voor 16 sep 2013
- 4 Dominee Bittman gecorrigeerd: suiker is niet de enige schuldige 11 mrt 2013
- 6 Kindermarketing: zelfregulering werkt niet, burgerinitiatief wel? 25 feb 2013
@Sander, waar Foodwatch ons op attent wil maken is dat die saus lekker wordt gemaakt met veel suiker. Die suiker staat gewoon op het etiket, maar dat lezen de mensen niet dus weten ze niet dat ze met hun worstjes en zo aardig wat suiker mee naar binnen krijgen. En ze proeven het ook niet, want de suikersmaak wordt gemaskeerd door de zure, zoute en scherpe smaakjes die ook in de saus zitten.
Maar inderdaad, je zou de actie van Foodwatch ook als aanklacht tegen die domme, want niet-etiketlezende consumenten kunnen zien.
@Hans, daar heb je gelijk in. Maar dat heeft niet direct met het issue te maken? Wat als ik nu een zoete saus wil? En dat dus zoals nu mooi kan lezen op het etiket? Wie is Foodwatch dan om mijn saus smakeloos te willen maken?
Sander Koning Labadie : je weet dat iets van 99% van de consumenten dat etiket niet bekijken en/of niet begrijpen?
Heerlijk om je vlees in te smeren met basterdsuiker of honing voordat je het langzaam gaart op de BBQ. Goed dus dat Foodwatch aangeeft dat er veel te weinig suiker in de BBQ-sauzen zit!
Even zonder gekheid, heeft Foodwatch de sauzen echt chemisch geanalyseerd en de resultaten vergeleken met de voedingswaarden op het etiket.
Of hebben ze alleen gekeken naar de informatie die op het etiket staat en dat vergeleken binnen de productgroep? Want dan is er natuurlijk niets aan de hand. Suiker zal vrij vooraan staan in de ingrediëntendeclaratie, en de koolhydraten (waarvan suikers) zullen ook hoog zijn.
Informatie is dus gewoon bekend bij de consument.
Neem pure kwaliteits producten voor op de barbecue.
Dan heb je geen saus nodig.