Franse boeren hebben het extreem moeilijk. Ze zijn in concurrentiekracht achtergebleven bij de rest van Europa. Mede daarom besloot de raad van Europese landbouwministers om de regeling voor toegestane staatssteun (€15.000 per drie jaar) tijdelijk te verruimen tot €15.000 per jaar. Bovenden willen de landbouwministers dat de Europese Commissie de toegestane steun van €15.000 per drie jaar structureel verhoogt naar €30.000.

De VVD-fractie in de Haagse Tweede Kamer neemt geen genoegen met deze voorstellen. VVD-kamerlid Helma Lodders wil van staatssecretaris Van Dam, die de Raad op dit moment voorzit, weten waarom hij die voorgenomen maatregel niet kenbaar heeft gemaakt in zijn brief van 7 maart aan de Tweede Kamer, terwijl nu blijkt dat de plannen wel bekend waren. Dat meldt Boerderij.

De plannen zorgen voor nadeel voor Nederlandse boeren, maar zijn door Van Dam zelf als EU-voorzitter in samenspraak met de Europese Commissie voorbereid. Lodders wil weten waarom zo'n belangrijke beslissing niet prominent is genoemd "terwijl dergelijke maatregelen een grote impact hebben op de concurrentiepositie van Nederlandse veehouderijen en de werking van de interne Europese markt". Steun aan zwakke boeren laat ook de wat sterkere lijden door te zorgen voor oneerlijke concurrentie, vindt de VVD.
Boerderij - VVD: Van Dam zweeg over EU-steun
Reageer
  • Deel
Druk af