Obese mensen schatten afstanden groter in dan ze in werkelijkheid zijn. Dat blijkt uit een studie waarin de onderzoekers keken naar de vicieuze cirkel tussen perceptie en gedrag bij mensen met overgewicht.

Uit testen onder 66 mensen bleek dat de lichaamsbouw de perceptie van afstanden beïnvloedt. De afstand van 25 meter werd door mensen van 150 kilo ingeschat als 30 meter, iemand van 60 kilo schat het op 15 meter. Over het algemeen zien mensen met overgewicht afstanden 10% langer dan mensen met een normaal gewicht. Hoe steil een heuvel is, overschatten alle mensen, onafhankelijk van hun lichaamsbouw. Ook bij virtuele spellen speelt perceptie een rol. Als de onderzoekers de hole op een virtuele golfbaan kleiner lieten lijken, presteerden mensen minder goed dan wanneer de hole groter leek. Hetzelfde gold bij een tennisspel. Wanneer de speler een groter racket kreeg, hadden de proefpersonen het idee dat de bal langzamer bewoog dan bij een kleiner racket.

Psycholoog Jessica Witt van Colorado State University: “Je ziet de wereld niet zoals die is, je ziet het in het licht van je eigen mogelijkheden.” Ze legt het als volgt uit: “Als je aan het wandelen bent met een zware rugzak, lijken heuvels steiler, de afstand groter en kloven langer.” Witt vrees dat deze verandering in perceptie nadelige gevolgen heeft voor mensen met overgewicht: “Omdat het brein zware mensen onbewust ontmoedigt om de inspanning uit te voeren, kunnen ze in een vicieuze cirkel terecht komen”.
The Guardian - For obese people distances really do look further, study finds
Reageer
  • Deel
Druk af