Minister Edith Schippers (Volksgezondheid) laat het Voedingscentrum een app ontwikkelen die consumenten de juiste informatie geeft over de samenstelling en voedingswaarde van producten. Dat staat in het actieplan etikettering van levensmiddelen dat Schippers gisteren naar de Tweede Kamer stuurde. Het doel van de app is consumenten objectieve en heldere informatie 'op maat' te geven, zodat ze een bewuste keuze kunnen maken. Met de app kunnen ze bijvoorbeeld producten met elkaar vergelijken op de hoeveelheid suiker, zout of ongezonde vetten. Het Voedingscentrum gaat bij de ontwikkeling gebruik maken van een centrale database met verbeterde productinformatie waar het bedrijfsleven momenteel in investeert.
Lees ook
-
12
+Gezondheid als uitgangspunt, chocolade hielp ons crisis door en labolek niet onwaarschijnlijk 7 jun 2021
-
67
+Voedselkeuzelogo Vinkje moet binnen jaar verdwenen zijn 19 okt 2016
- 1 Nieuwe index maakt voedingsadvies duurzaam 7 okt 2016
- 4 Consumentenbond maakt bezwaar tegen verlenging Vinkje 29 mrt 2016
- 2 NVWA wist al van als lam vermomde kalkoen 30 apr 2015
- 0 Minder bakkers en slagers, meer boerderijwinkels 16 mrt 2015
- 7 Voedingscentrum praktisch en alweer activistisch 17 nov 2014
- 13 Felix Cohen is klaar bij het het Voedingscentrum 1 mei 2014
- 14 Biologische producten kwart duurder bij natuurvoedingswinkels 22 nov 2013
- 2 Geen hervulbare flesjes olijfolie meer in restaurants 17 mei 2013
Als je al een voedingsadvies wilt geven moet dat gebeuren op basis van een gemiddeld dagmenu, en niet op basis van een enkel voedingsmiddel. Je kunt (bijna) nooit van een enkel product zeggen of het gezond is of niet, zonder het in context te zien van een compleet voedingspatroon.
Ik gebruik zelf de "eetmeter" app van voedingscentrum. Als ze daar bijv een functie toevoegen dat je streepjescode van alle producten kunt inscannen zou dat erg handig zijn. Verder hoeft er niet zoveel bij.
Henric, het zal een discussie blijven wat goed en wat slecht is. Feit is dat de gezondheidskosten de pan uitstijgen vanwege slechte voeding en slechte eetgewoonten. Ik zou zeggen gezond verstand, consumenten bewust maken wat goed is en wat slecht. Dat begint bij ouders, en omdat die het vaak niet meer weten, bij scholen. Gewoon een melding bij alle geraffineerde producten met de tekst: "Eet bewust en voorkom obesitas." zou al helpen. Ik denk dat we moeten stoppen met alle discussies inz voor en tegens en snel gaan handelen en het obesitas probleem gaan lossen: Een groter probleem voor de mensheid op korte termijn dan de opwarming van de aarde. De opwarming van de aarde heeft te maken met meer factoren dan CO2 uitstoot van fossiele brandstoffen. Obesitas hebben we 100% in eigen hand. Maar daar kunnen de meningen over verschillen.
Het lijkt me goed als die app zich beperkt tot de eenvoudige vraag "wat zit er in ?, en dat de consument zelf kan bepalen of dat in het gewenste dieet past.
Wie het stuk dat mevrouw Schippers naar de Kamer heeft gestuurd heeft gelezen ziet wat het kennisniveau van onze minister inzake voeding is. Hier wordt ons allen (weer) een worst voor de neus gehouden - een vetarme lightworst zonder zout natuurlijk. Roomboter komt straks in de Voedingscentrum-app tevoorschijn in ROOD, want het bevat veeeeeeel teveel verzadigd vet!! Maar gelukkig gaat geen hond met die app door de supermarkt lopen: wie serieus met voeding en gezondheid bezig is weet dat het VC onzin verkoopt; wie NIET met voeding en gezondheid bezig is gaat óók niet met zo'n app door de gangpaden. Ergo: als de Kamer instemt met haar voorstel wordt er wéér zoveel miljoen over de balk richting het VC gegooid.
En met droge ogen schrijft ze dit (onze minister leest de Gelderlander en Foodlog blijkbaar niet): "Daarbij zet de NVWA het beschikbare instrumentarium stevig in. Hiertoe is onlangs de omzetgerelateerde boete voor opzettelijke overtredingen van Waren- wettelijke voorschriften geïntroduceerd en heeft de NVWA het interventiebeleid verstevigd." Jahoor, de NVWA heeft bewezen dat ze tanden heeft en... eh... Oh nee, de NVWA heeft geen tanden meer maar een plastic kunstgebit met rubber tandjes - en dat kunstgebit is for the time being in onderhoud bij het Ministerie van Economische Zaken. "Nee, de reparatie van uw kunstgebit duurt iets langer dan gedacht, nog even geduld!"
Laurens appel , wie gaat dan bepalen wat ongezond en te veel is? Als ik de discussies over wat gezond eten is een beetje volg krijg ik niet de indruk dat er consensus is over wat gezond of ongezond eten is. Bovendien lijken de inzichten ook nog eens te veranderen in de tijd. Dan lijkt het me een hele toer om objectief vast te stellen waar wel en geen sticker op moet.