Coronatijd is snoeptijd
Nederlanders aten in coronatijd behoorlijk meer snoep, chocola en drop, dat blijkt uit onderzoek van IRI Nederland voor ABN AMRO (NOS, 3.7). IRI analyseerde de verkopen via supermarkten, drogisterijen en pompstations.

In 2020 groeide de omzet van chocola met 7% en die van drop en suikerwaren met 6%. In de eerste 4 maanden van 2021 kochten consumenten zelfs voor 9% meer van zowel chocola als snoep. Pepermunt en kauwgom gingen juist flink in de min. Zo daalden bij fabrikant Cloetta (Sportlife en King) de verkopen met 15%. Onlinesupermarkten verkochten 46% meer snoep en 75% meer chocola. Speciaalzaken voor chocolade en zoetwaren zijn niet verwerkt in de cijfers. Bij deze zaken steeg de omzet in 2020 soms met 50%.

Het meer snoepen is best opvallend; door het toegenomen gezondheidsbewustzijn groeide de verkoop van drop en andere snoepsoorten amper nog. Liesbeth Velema van het Voedingscentrum spreekt op de NOS van een trend waar het Voedingscentrum niet blij mee is. "Nederlanders zouden al meer volgens de Schijf van Vijf moeten eten; snoep en snacks vallen daarbuiten. Dus dit is een trend die de verkeerde kant op gaat." Het Voedingscentrum vertrouwt erop dat de snoepdrang weer afneemt.

Niet ziekte maar gezondheid als uitgangspunt
De Gemeentelijke Gezondheidsdiensten (GGD's) pleiten voor een koerswijziging en willen een volgende gezondheidscrisis anders aanpakken, schrijft het AD (3.8). "Het is noodzakelijk om niet langer ziekte en zorg als uitgangspunt te nemen. Het is tijd om te investeren in gezondheid in plaats van in het oplossen van problemen later", aldus André Rouvoet van de GGD-koepelorganisatie in een uitgebreid interview in de krant. "Als je meer geld in preventie stopt, hebben we geen ic’s die vol liggen met mensen met overgewicht. Dat is de lijn. Tijdens de coronacrisis hebben we gemerkt dat die mensen echt kwetsbaar zijn." Uit de verbeterplannen blijkt ook dat de koepelorganisatie bij een volgende gezondheidscrisis een nieuwe, landelijk aangestuurde crisisorganisatie wil. Volgens de GGD’s waren zij niet toegerust en niet voorbereid op een pandemie. Dat is volgens Rouvoet de consequentie van jarenlange bezuinigingen, de decentralisatie en onderschatting van infectieziekten door de kabinetten-Rutte.

Laboratoriumlekhypothese
De genetische vingerafdruk van SARS-CoV-2 is CGG-CGG, een uiterst zeldzame combinatie. Wel wordt deze combinatie gebruikt door wetenschappers die in laboratoria aan ‘functiewinst’ werken. Twee Amerikaanse experts beweren dat geen enkel natuurlijk voorkomend coronavirus die combinatie ooit gehad heeft, schrijft de DailyMail. In een essay in de Wall Street Journal betogen deze experts dat dit er op duidt dat het daarom waarschijnlijker is dat het virus in een laboratorium is ontstaan. Ook NRC-columnist Rosanne Hertzberger lijkt daar inmiddels van te overtuigen.

Dit artikel afdrukken