De Amerikaanse Centers for Disease Control and Prevention (CDC) meldden dinsdag in een rapport dat in de VS 3,3 miljoen vrouwen het risico te lopen hun foetus bloot te stellen aan de gevaren van alcohol. Dat kan leiden tot aangeboren afwijkingen, ontwikkelingsachterstanden, miskramen en het Foetaal Alcohol Syndroom.

Het gaat om vrouwen tussen de 15 en 44 jaar die aangaven de afgelopen maand alcohol gedronken te hebben, terwijl ze ook seksueel actief waren en geen anticonceptie gebruikten. Daarnaast blijkt dat 3 van de 4 vrouwen die ‘zo snel mogelijk’ zwanger willen worden, blijven drinken. De helft van de zwangerschappen in de VS blijkt ongepland te zijn en de studie vond geen verschil in alcoholconsumptie tussen de vrouwen die wel of niet probeerden zwanger te worden.

Vrouwen tussen 25 en 29 jaar die getrouwd zijn of samenwonen en al één kind hebben, lopen het grootste risico op blootstelling aan alcohol tijdens de zwangerschap. Voor vrouwen die roken ligt het risico nog iets hoger. Hoger opgeleide vrouwen stelden hun ongeboren kind twee keer vaker bloot aan alcohol dan laag opgeleide vrouwen. De aanbeveling dat vrouwen niet meer mogen drinken wanneer ze proberen zwanger te worden is volgens Amy Bryant, gynaecologe van de University of North Carolina niet realistisch: “Het kan maanden of zelfs jaren duren voordat iemand zwanger is en het effect van alcohol op de conceptie of een miskraam is nog onduidelijk.” Ondanks dat begrijpt ze wel dat het CDC vrouwen beter wil informeren: “Zij zien de gevallen van Foetaal Alcohol Syndroom. Je kan vrouwen niet vertellen dat het veilig is om te drinken.”

Verschillende media reageerden verontwaardigd op het tweede deel van het rapport dat vrouwen waarschuwt dat alcoholgebruik schade kan toebrengen aan de foetus, ook als je helemaal niet probeert zwanger te worden. In de media werd dat gebracht als een boodschap aan alle vrouwen om nooit meer te drinken zolang ze in de vruchtbare leeftijd zijn. Dat was niet de bedoeling. “Het gaat erom dat vrouwen goed geïnformeerd zijn dat als ze alcohol drinken, seksueel actief zijn en geen anticonceptie gebruiken, ze het risico lopen een baby bloot te stellen aan een stof die schade kan toebrengen aan de foetus,” zegt Lela McKnight-Eily van het CDC. Bryant zegt hierover: “Ze willen dat mensen zich meer bewust zijn van de gevolgen van alcohol, maar ik denk dat het een beetje extreem is om dan te zeggen dat alle vrouwen die geen anticonceptie gebruiken niet meer mogen drinken.”
Huffington Post - No, The Government Did Not Just Tell Women To Stop Drinking
Reageer
  • Deel
Druk af