Wereldwijd neemt de vraag naar varkens met vettere buiken en zwaardere karbonades toe. Dat zegt varkensfokkerijorganisatie Topigs Norsvin. Het moderne, op kostprijs gefokte vleesvarken geeft geen goede hammen meer. Vlees bestaat voornamelijk uit water, vet niet. Het magere varken vraagt om die reden weinig voer. Een vetter varken kost meer voer en is daarom duurder. Door de vraag in rijke markten naar 'minder maar beter vlees', ontstaat weer vraag naar een ouderwetser, vetter varken. Topigs Norsvin komt voor zijn afnemers - varkensboeren - met een Pig Atlas die inzichtelijk maakt in welke markten ze met een vetter varken succes kunnen hebben.
Boerderij - Groeiende vraag naar vettere varkens
Lees ook
-
9
+Culinair ontdekt: Herve 24 jan 2019
-
0
+Hogan: ‘Europese varkenshouderij dreigt zich over te leveren aan China’ 22 jun 2017
- 0 Vion geeft waarde aan spek en gewicht varken 8 mrt 2017
- 0 Hoe slager Zwetsloot echt scharrelvarken ontdekte 10 aug 2016
- 1 Deense gemeente verplicht varkensvlees in kantines 20 jan 2016
Vet er weer in en het water er graag uit aub!
Vlees is een van de zeer weinige producten waarbij het vet zichtbaar is. In de loop van enkele tientallen jaren is de functie van vet (voedingstechnisch en bij de bereiding van vlees) naar de achtergrond verdwenen. Te weinig uitleg en vet kwam verder in de verdomhoek.
Dat beetje vet werd verder terug gefokt en/of eraf gesneden. Nu moet de weg terug worden ingezet. Gaat tijd kosten. Vlees met vet heeft een verhaal. Dat moet verteld worden. Dat is de straf voor het eraf snijden en eruit fokken wat gemakkelijker (b)leek dan 'vet' uitleggen.