Varkens in Nood stapt naar de rechter om supermarktketens Dirk en Jumbo te dwingen alsnog hun beloften na te komen niet langer varkensvlees zonder keurmerk te verkopen. Volgens eigen onderzoek door Varkens in Nood verkopen de Nederlandse supers in januari 2016 nog altijd varkensvlees zonder tenminste het 1 ster Beter Leven keurmerk van de Dierenbescherming. Dat gaat in tegen afspraken uit 2013, toen de supers beloofden daar in 2015 mee te stoppen. Dirk en Jumbo verkopen het meeste vlees zonder keurmerk, en bieden ook nog de meeste 'kiloknallers' aan, stelde Varkens in Nood directeur Hans Baaij maandag in het televisieprogramma Radar.

Volgens Varkens in Nood is bij de productie van varkensvlees zonder keurmerk sprake van 120 misstanden, die deels in strijd met de wet zijn. Vlees zonder keurmerk is volgens Varkens in Nood 'onrechtmatig geproduceerd'. Varkens in Nood spant de rechtszaak aan samen met Dier&Recht en belangstellende burgers, die zich als mede-eiser kunnen inschrijven op de website.

De Nederlandse Vakbond Varkenshouders (NVV) onderzoekt naar aanleiding van de uitzending of er stappen genomen kunnen worden tegen de Stichting Varkens in Nood en haar directeur Hans Baaij, meldt de NVV in een persbericht. "De varkenshouderij is - noch door Varkens in Nood, noch door AvroTros Radar - de gelegenheid geboden om een weerwoord te geven", stelt NVV-voorzitter Ingrid Jansen. "Bovendien zijn er geen feiten, cijfers of processen-verbaal gepresenteerd die Baaijs beschuldigingen onderbouwen."

Bij de presentatie van het rapport 120 misstanden heeft de NVV daar direct met klem afstand van genomen. "Het rapport van Varkens in Nood betreft tientallen bijeen geraapte (soms decennia oude) onderzoeken en tientallen krantenartikelen uit binnen- en buitenland. Deze zijn allemaal op één hoop gegooid met de conclusie dat er 120 misstanden zijn in de varkenshouderij", zegt Jansen. "De bronnen waarnaar Varkens in Nood in haar rapport verwijst, hebben in veel gevallen echter niets met de Nederlandse varkenshouderij te maken."

Het persbericht besluit: Het meerdere malen uiten van de ongefundeerde zware beschuldigingen tegen de (Nederlandse) varkenshouders in AvroTros Radar, riekt wat de NVV betreft naar smaad. "En is het geen smaad, dan is het op zijn minst een laffe manier om de Nederlandse varkenshouders, die moeten voldoen aan de strengste wetten in Europa, in een kwaad daglicht te zetten", aldus Jansen. "Wij gaan onze juristen dan ook vragen de uitspraken van Hans Baaij te bestuderen. Indien mogelijk ondernemen wij stappen tegen Varkens in Nood om eerherstel te krijgen voor onze varkenshouders."

Het is niet de eerste keer dat de varkenshouders boos zijn op Varkens in Nood. In de draad die ontstond bij de publicatie van het 120-misstandenrapport bood Hans Baaij zelfs zijn excuses aan aan varkenshoudster Annechien Ten Have.
LMK - Varkens in Nood begint rechtszaak tegen Jumbo en Dirk
Reageer
  • Deel
Druk af