De beroemde vismarkt en toeristentrekker van Tokio,Tsukiji, gaat binnenkort (dan toch) verhuizen.

Dat moet, omdat de uit 1935 daterende vismarkt totaal uit zijn voegen is gegroeid en de gebouwen en faciliteiten ontoereikend zijn. Bovendien ligt de vismarkt op een terrein waar de stad voorzieningen heeft gepland voor de Olympische spelen van 2020. Maar aan de nieuwe lokatie, aan de overkant van de baai van Tokyo, kleven zoveel nadelen, dat de marktkooplui de verhuizing met angst en beven tegemoet zien, schrijft The Salt.

De nieuwe lokatie, Toyusu, ligt buiten het centrum, is niet gemakkelijk bereikbaar per trein of metro en ligt op een voormalig gasfabriekterrein. Hoewel het terrein zorgvuldig ontsmet is, blijven er zorgen over de veiligheid. Ook is het terrein minder aardbevings- en tsunamibestendig. Of toeristen hun weg naar de nieuwe markt gaan vinden, is maar zeer de vraag.

Marktkooplui moeten investeren in nieuwe winkels. De nieuwe vismarkt mag dan groter, lichter en gekoeld zijn, ook de huren liggen hoger. Daarom hebben 100 van de 600 huidige visverkopers reeds besloten hun zaak te sluiten en niet mee te verhuizen.

"Tsukiji was geweldig", zegt een derde generatie Tsukiji visverkopers die de oversteek wel maakt. "Maar ik wil dat mensen straks hetzelfde zeggen over de nieuwe markt. Waar het allemaal om draait, de verse vis en de mensen die weten hoe ze die moeten kopen en verkopen, is daar straks ook."
NPR - For Tokyo's Famed Fish Market, A Dreaded Death And A Hopeful Rebirth
Reageer
  • Deel
Druk af