De Britse ontwerper Hayden Peek ontwierp een stoplichtcode op de kassabon om te helpen de obesitasepidemie in te dammen. Een rijtje van 5 stoplichtvakjes onderaan de kassabon geeft weer hoe gezond de inhoud van het winkelwagentje werkelijk is. "We moeten bewustzijn ten aanzien van onze gezondheid of voeding integreren in het dagelijks leven", zegt Peek. "Dus richt ik me op een alledaags voorwerp om mensen te helpen inzicht te krijgen in hun voedingspatroon - de kassabon."

Vijf vakjes onderaan de kassabon geven informatie over het totaal aan calorieën, suiker, vet, verzadigd vet en zout in de zojuist afgerekende boodschappen, in een eenvoudig te begrijpen stoplichtkleur. "Met deze informatie halen we alle complexiteit weg en zie je in één oogopslag hoe gezond je voedingspatroon is." De innovatie van Peek: hij kijkt niet meer op productniveau naar wat we eten, maar laat de consument kijken naar wat hij in zijn boodschappenkar gooit. Teveel rood duidt op een verkeerd voedingspatroon. Genoeg groen en wat rood is helemaal geen probleem.

Peek hoopt dat de grote Britse supermarktketens zijn voorstel overnemen. Zijn ontwerp zou gekoppeld kunnen worden aan apps waarmee klanten kunnen leren hun eetgewoonten te verbeteren. "De supermarkten kunnen deze veranderingen ondersteunen met digitale hulpmiddelen die de klant helpen gezondere producten te kiezen", besluit Peek.
Dezeen - Hayden Peek tackles obesity with supermarket receipt graphics
Reageer
  • Deel
Druk af