Zonder toestemming van uitvinder Theo Tempels mogen beschuitfabrikanten geen beschuit met inkeping maken. Ook Continental Bakeries kreeg het bij de rechter niet voor elkaar. Sinds 1999 berust het octrooi bij uitvinder Tempels. Continental wil graag een beschuit met inkeping maar vond de uitvinding niet octrooiwaardig. Daarom vroeg het bedrijf vernietiging van het octrooi aan. Volgens de rechter is er echter sprake van 'uitvinderswerkzaamheid'. Eerder vingen ook Bolletje en Van der Meulen bot bij de rechter. "Waar ik vooral zo van geniet is dat ik als privépersoon het win van al die kapers, laat ik ze zo maar noemen", aldus Tempels.
Omr.GLD - Apeldoornse uitvinder beschuit met inkeping wint rechtszaak: 'Ik ben al die kapers te slim af'
Lees ook
-
6
+Britse NGO vindt regering verantwoordelijk voor onze zuivel- en vleesconsumptie 17 nov 2023
-
0
+Verpakking Dip & Smeer’m lijkt te veel op die van Heks’nkaas 19 mrt 2020
-
5
+Bodemprocedure moet uitwijzen of minister Schouten onterecht fosfaatrechten uitdeelde en terughaalde 13 nov 2018
-
6
+Amerikaanse tabaksindustrie erkent na 11 jaar traineren schuld aan dood 29 nov 2017
-
1
+‘New York Pizza is fastfood, geen restaurant’ 3 aug 2017
- 2 SlijtersUnie daagt gemeenten om blurring 5 jul 2016
-
21
+Rechter moet beslissen welke suiker het gezondst is 5 nov 2015
- 18 Plantum: ‘octrooi op planten blokkeert innovatie’ 5 mrt 2015
- 2 Q-koortspatiënten gaan Nederlandse staat aanklagen 16 mei 2014
- 0 Ritter Sport daagt consumentenorganisatie over ‘natuurlijk aroma’ 3 dec 2013
#10.4 Sytske, ‘De meeste mensen (wij ook) doen het beschuit inclusief verpakking in de beschuitbus.’
Hoe weet je dat de meeste mensen dit doen? Heb je daar cijfers van?
Die inkeping is voor de meesten nutteloos denk ik. Net iets te klein en zulke dikke vingers heb ik niet eens. Als je het rode noodkoord rondom wegtrekt (onding lukt veelal niet) snij je de plastic buis om de rol verticaal door en dan schuif je de beschuiten in 1x de bus in. Ik heb een Verkade bus uit de jaren twintig. Die is ruim genoeg, de beschuiten waren toen groter.
Sytske 10.4, dacht ik ook toen ik onlangs voor het eerst een rol met inkeping in huis haalde. De hedendaagse verpakking is echter van kunststof en zit zo strak, samen met het ribbeltjes papier, om de beschuit, dat je de beschuit er vaak niet heel uitgepeuterd krijgt. Als je kleine kinderen hebt, lukt het nog wel want de inkeping is kleiner dan een volwassen mannenpink. Bovendien trekt het rode lintje de rol nog steeds niet van boven naar beneden open zodat alleen de eerste twee beschuiten binnen bereik komen.
Overigens werden de beschuitbussen vroeger met een L-vormige hengel geleverd om de stapel beschuiten eenvoudig wat omhoog te halen.
Okee, incl verpakking, dan kan ik het nog wel begrijpen, hoewel ik daar nog nooit aan gedacht heb, ik deed het altijd zonder verpakking, at heel weinig beschuit en het bleef minstens een maand vers in de bus, verpakking zou voor de meeste soorten beschuit dus niet nodig zijn als je bedenkt hoe vaak andere mensen het wel eten? Maar goed, overal zit een logica achter bij de producenten, ik zou het zelf zonde van mijn geld vinden als ik steeds een stukje mis, LOL!! Hoewel, zonde geld, als je die goedkoopste soorten van oa de Aldi koopt kun je best weer wel een stukje missen, kost toch haast niks dan.
Astrid,
De meeste mensen (wij ook) doen het beschuit inclusief verpakking in de beschuitbus.
Het gaat er dan om dan het beschuit gemakkelijker uit de verpakking te halen is.
Aha, dan is het toch veel handiger om gewoon een grotere bus te nemen? Maar ook zonder inkeping kun je makkelijk een beschuitje uit de bus halen als die wat klein is dat je hand er niet in past, je kan de bus immers kantelen zodat ze naar de opening schuiven? Zo'n bus hoort volgens mij niet te breed te zijn, des te minder zuurstof komt eromheen zodat ze langer goed blijven, hoewel de fabrikant ook daar wel wat op heeft, want er zit zoveel conserveermiddel in dat ze maandenlang bros blijven in de bus.........