Met die uitspraak reageert Plantum, de Nederlandse branchevereniging voor plantenveredelaars, op een uitzending van Zembla gisteravond over de manier waarop bedrijven als Monsanto omgaan met patenten. In een persbericht zegt de organisatie vanmorgen:

Waarom worden octrooien aangevraagd op plantmateriaal en wat heeft dit voor gevolgen? Op woensdag 4 maart heeft het televisieprogramma Zembla een aflevering uitgezonden over groenteveredeling en octrooien. Ook de NOS heeft in het journaal aandacht besteed aan dit onderwerp. De boodschap van de uitzending is dat octrooien op planteigenschappen de plantenveredeling belemmeren en vooral ten goede komen van een aantal grote bedrijven.

Belemmering van innovatie in de plantenveredeling
De uitzending van Zembla heeft hiermee een actueel en maatschappelijk belangrijk onderwerp te pakken. Plantenveredelaars zijn continu bezig met het ontwikkelen van nieuwe innovatieve plantenrassen die resistent zijn tegen nieuwe ziektes, aangepast zijn aan veranderende klimatologische omstandigheden en aan de wensen van de consument voldoen. Toegang tot plantmateriaal is essentieel voor verdere innovatie. Het probleem is echter dat octrooien op planten deze toegang kunnen blokkeren. Feit is dat de octrooiwetgeving deze ruimte momenteel biedt. Hierdoor is in de sterk concurrerende markt een systeem gecreëerd waarin steeds meer bedrijven zich genoodzaakt zien vaker octrooien aan te vragen.

Minder keuze voor boer en tuinder
Verminderde toegang tot al het beschikbare plantmateriaal betekent dat een veredelaar veel minder mogelijkheden heeft om betere plantenrassen te ontwikkelen. Gevolg hiervan is een mogelijke afname van het aantal veredelingsbedrijven en een verschraling in het aanbod van nieuwe plantenrassen. Hierdoor hebben boeren en tuinders minder keuze aan geschikte rassen die aangepast zijn aan hun specifieke teelt.

Vrij gebruik van geoctrooieerd plantmateriaal voor verdere innovatie
Staatssecretaris Dijksma stelt dat zij verdergaande wijzigingen ten gunste van kwekers wil doorvoeren in Europese regelgeving. Daarvoor wil zij het Nederlands voorzitterschap van de Europese Unie in 2016 gebruiken. Plantum ondersteunt haar in dit initiatief. Dit moet de balans herstellen tussen het beschermen en stimuleren van innovatie in de plantenveredeling.


Politisering van het vraagstuk
De conclusie van Plantum is duidelijk: de wetgever moet de wet aanpassen om ongewenst octrooi-gedrag niet verder te stimuleren. Daarmee halen de Nederlandse veredelaars - die een groot belang in de wereldmarkt hebben - het onderwerp van het bord van onder meer Monsanto en leggen ze het bij de politiek neer. Die maakt immers de wet.

Fotocredits: Plantum
Dit artikel afdrukken