Het Planbureau voor de Leefomgeving (PBL) denkt dat de Nederlandse landbouw zich in twee richtingen tegelijk zal ontwikkelen. Enerzijds zal de hoog-productieve agrarische sector sterker worden, aan de andere kant zal een deel van de sector meer en meer de richting opgaan van 'keurmerklandbouw'.

Die ontwikkeling wordt geschetst in de Toekomstverkenning Welvaart en Leefomgeving, die het PBL gisteren heeft aangeboden aan Melanie Schultz van Haegen, minister van Infrastructuur en Milieu

Het Planbureau schetst twee scenario's. In het ene groeien de welvaart én de bevolking in ons land. In het andere blijven beide slechts bescheiden. Boerderij schetst de twee scenario's de daaruit volgen:
De keurmerklandbouw onderscheidt zich door extensievere productie en minder gebruik van kunstmest en gewasbeschermingsmiddelen. In het 'hoge' scenario zal de trend naar keurmerklandbouw extra doorzetten, die een stevige plaats krijgt naast een zich verder intensiverende gangbare landbouw.

In het 'lage' scenario blijft de gangbare landbouw dominant. "Er is steeds meer behoefte aan milieuvriendelijke, diervriendelijke streekgebonden landbouw. De vraag is echter hoe die ontwikkeling zich voortzet", zegt Ton Manders van PBL. De knellende kaders voor de landbouw zullen vooral het ruimtegebruik en de milieu- en emissienormen zijn. Toch zal de milieudruk vanuit de landbouw afnemen, zeker in de omgeving van natuurgebieden.
PBL - abcNederland verandert, toekomstscenario's voor beleid - PBL Planbureau voor de Leefomgeving
Reageer
  • Deel
Druk af