De in België zeer succesvolle kookboekenschrijfster en leefstijlcoach Pascale Naessens is verontwaardigd over het 'boterhammen-eten-moet'-advies van de Rotterdamse hoogleraar Robin Peeters. In De Standaard schrijft ze een 'boze brief'.

Het advies van Peeters schiet Pascale Naessens in het verkeerde keelgat. Zij is namelijk wel voorstander van minder brood eten en draagt dat in haar boeken uit. "Jodium zit niet van nature in brood, maar wordt er artificieel aan toegevoegd. Als ik jodium toevoeg aan een Snickers, maakt dat die Snickers dan gezond?" sneert ze. Om te vervolgen: "Het zou beter zijn om de mensen te informeren over de natuurlijke bronnen van jodium, zoals alles wat uit de zee komt: vis, schaaldieren, zeewier of zeeplanten. Ik lees dat hoogleraar Peeters zich zorgen maakt over al die jonge meisjes die nu havermout en fruit eten in plaats van brood. Denkt professor Peeters dan werkelijk dat die meisjes 's middags worst met frieten eten? Nee, zij eten salades met zeewier en smoothies met spirulina. Mensen adviseren om brood te eten omdat ze anders een tekort aan jodium zullen krijgen, maakt hen niet alleen afhankelijk van de voedingsindustrie, meer nog: het houdt hen vooral dom."

Naessens geeft de lezer nog een extra argument mee, gebaseerd op haar persoonlijke ervaringen: "Sinds ik geen brood meer eet, heb ik geen last meer van verstoppingen. Ik hoef u niet te vertellen dat iedere dag een toiletbezoek een mens bijzonder gelukkig maakt."
HLN - Pascale Naessens schrijft boze brief aan boterhammenprof
Reageer
  • Deel
Druk af