Op de eerste dag van het World Economic Forum in Davos, publiceerde de Ellen MacArthur Foundation een wereldwijd onderzoek naar de plasticvervuiling in de oceanen. Volgens de NGO, die streeft naar een circulaire economie, komt er ieder jaar 8 miljoen ton plastic in de oceanen terecht. Als er niets gedaan wordt om plastic te recyclen, zal over 30 jaar meer plastic dan vis in zee rondzwemmen. Dat zal een verwoestend effect hebben op 's werelds ecosystemen.

Uit de studie zou ook blijken dat 95% van alle plastic verpakkingen, met een geschatte waarde van $120 miljard, jaarlijks uit de economie verdwijnt na eenmalig gebruik. De Foundation pleit voor een nieuw systeem dat plastic uit de natuur zou moeten houden. "De publieke en private sectoren en de burgermaatschappij moeten allemaal in beweging komen teneinde de mogelijkheden van de nieuwe circulaire plastic-economie te realiseren", zegt Dominic Waughray van het World Economic Forum.

Martin Stuchtey van het McKinsey Center for Business and Environment voegt daar aan toe: "Plastic is het werkpaard van de moderne economie. Het heeft eigenschappen die moeilijk door andere producten kunnen worden verslagen. Maar het is ook het meest voorkomende materiaal voor eenmalig gebruik. De toenemende volumes aan gebruikt plastic leiden tot kosten en berokkenen de hele industrie schade. Herbruikbare plastics zouden in een circulaire economie die uitgaat van recycling een waardevolle commodity kunnen worden. Ons onderzoek bevestigt dat toepassingvan die circulaire principes een grote golf aan innovatie zouden kunnen losmaken waar alle leveranciers in de keten de vruchten van zullen plukken."
Daily Mail - Plastic waste will outweigh fish in the ocean in just 30 years
Reageer
  • Deel
Druk af