Vanaf halverwege volgend jaar bestaan alle flessen van frisdrankproducent Coca-Cola die in Nederland worden geproduceerd, volledig uit gerecycled plastic. Het gaat om ongeveer 350 miljoen flessen per jaar. Daarmee bespaart het bedrijf jaarlijks naar verwachting 10.000 ton nieuw plastic. Ook levert het een reductie van 21% CO2-uitstoot per fles op, claimt Coca-Cola Nederland. Vanaf oktober 2020 worden de kleine flesjes enkel gemaakt van gerecycled plastic. De grote flessen volgen in 2021.

De ambitie van Coca-Cola Nederland komt bovenop een eerder duurzaamheidsactieplan. Zo wil Coca‑Cola in 2025 een blikje of flesje inzamelen voor elk blikje of flesje dat het verkoopt, alle verpakkingen 100% recyclebaar hebben en plastic flessen maken die voor minstens 50 procent uit gerecycled materiaal bestaan. Dat laatste werd al vrij snel gerealiseerd, waardoor het bedrijf nu zijn ambities aanscherpt.

De eindeloos recyclebare plastic flessen lijken een goede stap naar een meer duurzame economie. Helaas komen niet alle flessen terug bij Coca-Cola.

Zwerfafval
Gelijktijdig met Coca-Cola publiceerde Schone Rivieren een nieuwsbericht over zwerfafval. De opruim- en onderzoeksorganisatie hoort van gemeentes dat de hoeveelheid zwerfafval langs de oevers van rivieren toeneemt. Tijdens hun opruimacties zien ze dat ook. Het is een gevolg van het mooie weer in combinatie met de coronamaatregelen.

In een veldonderzoek van Schone Rivieren naar zwerfafval werd gemiddeld ruim 450 stuks afval gevonden per 100 meter rivieroever – 90% hiervan was plastic.
In de top 15 van op de oevers gevonden afval staan ondefinieerbare stukjes plastic en piepschuim met stip bovenaan. Daarnaast werd er vooral veel wegwerpplastic gevonden, zoals snoep- en chipsverpakkingen, lollystokjes, drank- en voedselverpakkingen en plastic wattenstaafjes.

Statiegeld
Vanaf de zomer van 2021 zal ook op kleine plastic flesjes statiegeld worden ingevoerd. Mogelijk motiveert dat consumenten meer flesjes in te leveren. Dat helpt Coca-Cola meer te recyclen en zijn 2025-doelen sneller realiseren.
Dit artikel afdrukken