De Oekraïense landbouwminister Oleksiy Pavlenko biedt liefst zo snel mogelijk grote stukken grond aan buitenlandse investeerders aan, meldt het FD. Komend jaar begint hij met 'een voorzichtige privatisering' van 3,6 miljoen hectare. Ter vergelijking: het areaal landbouwgrond van Nederland is 2 miljoen hectare groot.

Oekraïne beschikt over 33% van 's werelds 'zwarte aarde' (chernozem). Dat vruchtbare areaal blijft echter onderbenut. Pavlenko: "Met de inzet van moderne kennis kan de Oekraïense oogst in vier jaar tijd verdrievoudigen". Om dat te bereiken ziet Pavlenko, die korte tijd aan Universiteit Nyenrode studeerde, liefst Nederlandse investeerders hun kans grijpen. "Wij hebben de grond, jullie hebben de kennis. Samen kunnen we de wereld voeden", is zijn boodschap, die hij tijdens zijn bezoek aanstaande woensdag, net voor het refererendum over het EU-associatieverdrag, opnieuw zal uitdragen.

Om het investeringsproces te vergemakkelijken heeft Kiev een aantal procedures versimpeld en vergunningseisen en importheffingen verlaagd. Pavlenko ziet liever buitenlandse investeerders, zoals Nederlanders, dan de 'gehate oligarchen die alles voor een habbekrats opkopen en nog meer monopolies bemachtigen'. Als het maar geen Russen zijn.

De Nederlandse ambassadeur Kees Klompenhouwer ziet nog andere kapers op de kust: "De Chinezen azen hier heel actief op". Volgens Klompenhouwer zouden Nederlandse landbouwinvesteerders in Oekraïne juist 'spekkoper' zijn, gezien de lage prijzen en lage wisselkoers.
Het Financieele Dagblad - Oekraïne lanceert laatste charmeoffensief voor EU-associatieverdrag
Reageer
  • Deel
Druk af