De provincie Noord-Brabant komt met een eigen mestbeleid. Uitgangspunten van het beleid zijn een circulaire economie, schone en veilige mestverwerking en geen groei meer van de veestapel in delen van de provincie. Dat meldt de provincie vandaag.

De provincie nodigt alle betrokken partijen uit bij te dragen aan de dialoog. Dit zijn onder andere vertegenwoordigers van boeren, milieuorganisaties, burgercomités, gezondheidsinstanties, gemeenten, waterschappen, kennisinstellingen en Provinciale Staten. Met een aantal van hen zijn al verkennende gesprekken gevoerd. Gedeputeerde Anne-Marie Spierings (Agrarische ontwikkeling): “Het provinciebestuur neemt met dit initiatief de regie om te komen tot een lange termijnoplossing voor de mestproblematiek. We willen sturen op duurzame verwerking en verwaarding van mest. De belangrijkste onderwerpen daarbij zijn het sluiten van kringlopen op Noordwest-Europese schaal, schone en veilige mestverwerking en de omvang van de veestapel in delen van Noord-Brabant.”

De Brabantse boeren reageren bij monde van ZLTO-voorzitter Hans Huijbers voorzichtig maar niet afwijzend. In het recente verleden lagen ze nog vaak op ramkoers naar elkaar. Op de website van boerenblad Nieuwe Oogst waarschuwt Huijbers tegen simplificatie van de dialoog als die zich slechts zal beperken tot 'staarten tellen' - boerentaal voor gelegitimeerde aantallen dieren vaststellen. Niettemin toont hij zich positief over het initiatief. Huijbers: "De veehouderij is onmisbaar voor de circulaire economie, energietransitie en maatregelen die nodig zijn om verdere opwarming van de aarde tegen te gaan. De sector speelt een maatschappelijk betekenisvolle rol. 'We zijn niet het probleem, maar hebben een oplossing. Die boodschap is helemaal actueel nu over een paar dagen de Klimaattop in Parijs begint', verzekert Huijbers."

Huijbers liep onlangs mee met de mars van Urgenda-coryfee Marjan Minnesma naar Parijs om aandacht te vragen voor de klimaattop COP21 die 30 november begint.


Brabant - abc Provincie neemt initiatief tot mestbeleid - Provincie Noord-Brabant
Reageer
  • Deel
Druk af