Een nieuwe meetmethode bewijst de aanwezigheid van sporen van 57 verschillende pesticiden in Europese honingbijen. Dit publiceerden onderzoekers van het National Veterinary Research Institute Polen in het vakblad Journal of Chromatography A.

De relatie tussen pesticiden en bijensterfte is complex. Hoewel verschillende onderzoeken een link leggen tussen pesticidengebruik en bijensterfte is nog veel onbekend. Daarom stelt de wetenschap de volgende vragen: welke pesticiden zijn schadelijk voor bijen, wat is het effect van chronische blootstelling en wat is het effect is van combinaties van pesticiden?

Om dit beter te begrijpen, pasten de Poolse onderzoekers een methode om pesticidenresiduen in voedingsmiddelen te testen toe op 70 vergiftigingsincidenten met bijen. De QuEChERS-methode kan sporen en combinatie-afbraakproducten van 200 pesticiden vaststellen. Vergiftigde bijen lieten blootstelling aan 57 pesticiden zien. Dat levert een puzzel op die ze met hun nieuwe methode hopen op te lossen.
ScienceDaily
Reageer
  • Deel
Druk af