Britse gezondheidsautoriteiten hebben voor het eerst in 20 jaar nieuwe richtlijnen bekend gemaakt voor het gebruik van alcohol. Het advies is nu ook voor mannen niet meer dan 14 eenheden alcohol per week te drinken. Het oude advies was 21 units voor mannen en 14 voor vrouwen. De autoriteiten geven ook aan dat er geen 'veilige limiet' is voor elk van de seksen en dat ook matig alcoholgebruik het risico op kanker, met name borstkanker, verhoogt.

Dame Sally Davies, de chief medical officer van England, zegt in The Guardian: "Regelmatig alcoholgebruik, in welke hoeveelheid dan ook, brengt gezondheidsrisico's met zich mee voor iedereen. Maar als mannen en vrouwen hun inname beperken tot 14 units per week houdt dat het risico op ziekten als kanker en leveraandoeningen binnen de perken".

De nieuwe aanbeveling is een van de laagste ter wereld en een van de weinige die geen onderscheid maakt tussen mannen en vrouwen. Op grond van de nieuwe richtlijn zal het levenslange overlijdensrisico ten gevolge van alcoholgerelateerde oorzaken met circa 1% afnemen. Sir David Spiegelhalter, Winton Professor of the Public Understanding of Risk van de University of Cambridge zegt: "Moeten we daar tevreden over zijn? Een uur per dag televisiekijken of een paar keer per week een boterham met bacon brengt meer risico voor onze gezondheid met zich mee. Daar staat tegenover dat het risico om bij een auto-ongeluk te overlijden voor de gemiddelde automobilist veel kleiner is dan het alcoholgerelateerde levenslange overlijdensrisico."

Volgens de meest recente Health Survey dronk in 2014 85% van de vrouwen en 68% van de mannen minder dan 14 units per week, inclusief de geheelonthoudende Britten. Het Britse Department of Health is nog in beraad over de vraag of er ook een richtlijn moet komen voor de maximale hoeveelheid drank bij één en dezelfde gelegenheid. De richtlijn beveelt alvast aan de 14 units verspreid over 3 of meer dagen te drinken en 'meerdere' alcoholvrije dagen per week in te lassen.
The Guardian - Men's recommended weekly alcohol limit cut to 14 units in UK
Reageer
  • Deel
Druk af