De onderzoekers beschreven de richtlijnen van 75 landen en hun definitie van een 'standaard' glas. Slechts 37 landen blijken hiervoor een definitie te hanteren. De onderlinge verschillen tussen het ene 'standaard' glas en het andere 'standaard' glas lopen op tot wel 250%. Met alle gevolgen van dien voor de aanbevolen hoeveelheden alcohol.

Standaard glas
De WHO beschrijft een 'standaard' glas als 10 gram alcohol. In Nederland zitten de Gezondheidsraad en de Richtlijnen goede voeding op dezelfde lijn. Tien gram alcohol is de hoeveelheid alcohol die in ongeveer 250 milliliter bier (5% alcohol), 100 milliliter wijn (12% alcohol) en 35 milliliter sterke drank (35% alcohol) zit. Volgens de WHO mag je niet meer dan 2 glazen per dag drinken, de Nederlandse Gezondheidsraad houdt het bij maximaal 1 glas per dag.

De helft van de landen uit het onderzoek gebruikt een andere definitie van een standaard glas. In IJsland en Groot-Brittannië is een standaard glas het kleinst en bevat dat 8 gram pure ethanol. Dit is gelijk aan 250 ml bier met 4% alcohol, 76 ml wijn met 13% alcohol en 25 ml likeur met 40% alcohol.
Oostenrijk gaat aan kop; daar bevat een standaard glas 20 gram ethanol.

Hoeveelheid glazen
In de landen die het meest terughoudend zijn, ligt de grens voor 'laag-risico gedrag' op niet meer dan 10 gram alcohol per dag. Sommige landen maken hierin nog verschil tussen mannen en vrouwen; mannen mogen dan 20 gram alcohol per dag. In Chili valt zelfs een drinker die 56 gram alcohol per dag drinkt nog steeds in de laag-risico groep.

Inconsistentie tussen de richtlijnen maakt mensen sceptisch over de juistheid van het advies. Het kan niet zijn dat ieder land gelijk heeft en misschien hebben ze het allemaal wel mis
In Australië, Canada, Denemarken, Fiji, Frankrijk, Mexico, Nieuw Zeeland en Groot-Brittannië geeft de richtlijn de ruimte om incidenteel meer te drinken. Deze landen beschrijven alcoholgebruik vaak op weekbasis. Amerikaanse vrouwen mogen bijvoorbeeld wekelijks 98 gram alcohol (7 glazen) drinken en mannen 14. In Frankrijk is dat respectievelijk 10 en 15 en in Polen mogen de mannen maar liefst 20 glazen per week drinken.
In een aantal landen, waaronder Zuid-Afrika, Australië, Grenada, Portugal, Groot-Brittannië en Nederland, geldt geen verschil tussen mannen en vrouwen.

Sceptisch
Onderzoeker Keith Humphreys van de Stanford University School of Medicine zegt dat er hoop is voor mensen die de alcoholrichtlijnen in hun land te streng vinden: “Er is waarschijnlijk wel een ander land dat het met je eens is.” De verschillen in de richtlijnen vindt hij wel een serieus probleem: “Inconsistentie tussen de richtlijnen maakt mensen sceptisch over de juistheid van het advies. Het kan niet zo zijn dat ieder land gelijk heeft en misschien hebben ze het allemaal wel mis.”

Fotocredits: 'Standard drink comparison', Wikimedia
Dit artikel afdrukken