Europese landen gaan gezamenlijk antibioticaresistentie aanpakken op het terrein van zowel de zorg als de veehouderij. Dat is de uitkomst van een ministeriële conferentie, gisteren in Amsterdam. Minister Edith Schippers (VWS) en staatssecretaris Martijn van Dam (EZ) ontvangen collega's en experts uit 28 Europese lidstaten. Nooit eerder kwamen zoveel bewindslieden van Volksgezondheid en van Landbouw bij elkaar om de dreiging van antibioticaresistentie te bespreken. Ook Margaret Chan, directeur-generaal van de WHO (World Health Organization), Eurocommissaris Vytenis Andriukaitis (Gezondheid en Voedsel) en Maria Helena Semedo, vice-directeur generaal van de FAO (Food and Agriculture Organization) namen deel aan de conferentie, waar ook niet-EU landen als Zwitserland en Noorwegen aanwezig waren.

Minister Schippers waarschuwde dat de wereld het risico loopt om een van de kostbaarste geneesmiddelen uit de geschiedenis van de mensheid te verliezen: “Het is nu tijd om tot actie over te gaan. Laten we voorkomen dat we over 10 jaar met elkaar moeten concluderen dat we hebben gefaald.” Ze pleitte voor betere infectiepreventie en diagnostiek, terughoudender gebruik van antibiotica en het ontwikkelen van nieuwe antibiotica en alternatieven voor antibiotica. Bestaande mogelijkheden tot Europese samenwerking bij grensoverschrijdende gezondheidsbedreigingen moeten beter worden benut. Staatssecretaris Van Dam onderstreepte het belang van een gezamenlijke aanpak. “Het gaat dan niet alleen om de combinatie van gezondheidszorg en veehouderij, maar ook om samenwerking tussen landen onderling. Bacteriën stoppen niet bij de grens."
De oproep van Schippers en Van Dam tot actie werd door de andere landen onderschreven.

"Deze grotendeels besloten conferentie is de opmaat naar de informele en formele Europese Raden die later dit voorjaar afzonderlijk voor zowel Volksgezondheid als Landbouw worden gehouden. De bedoeling is dat op deze raden besluitvorming plaatsvindt. Hierover vindt in Europa de komende maanden nog nader overleg plaats", meldt de Rijksoverheid.

De Nederlandse branche-organisatie Nefarma ziet de gezamenlijke aanpak als 'de juiste weg naar succes' en zegt: "Daarnaast nemen wij de ontwikkeling van nieuwe antibiotica voortvarend ter hand".
NOS - Europese aanpak van antibiotica-resistentie
Reageer
  • Deel
Druk af