Het Amerikaanse bedrijf Memphis Meats liet deze week een videofilmpje zien van de eerste gehaktbal van kweekvlees, de "eerste gehaktbal waar geen koe voor geslacht is". Volgens het bedrijf zal het binnen 3 tot 4 jaar 'diervrije' hot dogs, worstjes, burgers en gehaktballen op de markt brengen.

Memphis Meats claimt dat de gebruikte techniek tot 90% minder broeikasgasemissies leidt en veel minder of geen nutriënten, antibiotica of andere additieven vereist. Op termijn zou kunstvlees goedkoper en milieuvriendelijker moeten zijn dan 'echt' vlees. Op dit moment kost het nog $18.000 om 1 pond vlees te kweken. De gemiddelde prijs voor een pond gehakt in de Amerikaanse supers is $4. Helemaal diervrij is het kweekvlees nog niet. Om de 'geïsoleerde cellen' van rund, varken of kip te laten groeien, is een groeimedium van kalverbloedserum nodig - dat is het meest gebruikte dierlijke supplement voor celkweekculturen. Op termijn wil Memphis Meats een plantaardig alternatief ontwikkelen. Volgens het bedrijf groeien de cellen in bioreactorvaten binnen 9 tot 21 dagen uit tot 'oogstbare' spiercellen.

Het bedrijf treedt in de voetsporen van de Nederlandse hoogleraar Mark Post, die in 2013 's werelds eerste kweekvleesburger bakte. Posts burger kostte in de laboratoriumfase €250.000. Post heeft inmiddels een bedrijf opgericht, Mosa Meat, dat verwacht binnen 5 jaar betaalbare kweekvleesburgers (€10 tot 20 per kilo) op de markt te kunnen brengen.
DailyMail - First test-tube meatball revealed and tester confirms 'it tastes good'
Reageer
  • Deel
Druk af