Het leefstijl-programma CHIP (Complete Health Improvement Lifestyle Intervention Program (CHIP)) blijkt het risico op hart- en vaatziekten, beroertes en amputaties bij diabetespatiënten blijvend te verlagen. CHIP bestaat uit lessen op het gebied van voeding, kooklessen, een beweegprogramma en groepsdiscussies en leert de deelnemers in 16 sessies van 2 uur met concrete instructies lichamelijk, geestelijk en spiritueel gezond te leven. Amerikaanse onderzoekers concludeerden op grond van de data van 110 deelnemers aan deze interventie in de periode 2011-2014 dat hun cholesterol was afgenomen met 9,6%, het bloedsuikergehalte met 9%, de BMI met 3,7% en de bloeddruk was gedaald met 5,7%. Deze veranderingen bleven in de jaren na afloop van de interventie meetbaar.

CHIP richt zich onder meer op de consumptie van verse producten, volle granen en voldoende water. Het doel hierbij is dat mensen niet meer dan 20% vet consumeren, minder dan 10 theelepels toegevoegde suikers binnenkrijgen, weinig zout gebruiken en meer dan 35 gram vezels per dag eten. Daarnaast leren de deelnemers technieken om stress te verminderen, lenigheid te vergroten en moeten ze dagelijks 30 minuten (of 10.000 stappen) bewegen.

“Deze studie laat zien dat het voedingspatroon en beweging de meest effectieve behandeling is die artsen kunnen voorschrijven aan mensen die lijden aan leefstijl-gerelateerde ziektes zoals diabetes type 2. Leefstijlveranderingen vragen om een grotere inzet dan het slikken van een pil. Dat is waarom programma’s als CHIP zo goed zijn”, aldus Jay Shubrook van de Touro University in California.

Het onderzoek is gepubliceerd in The Journal of the American Osteopathic Association.
medicalXpress - Community lifestyle intervention reduces cardiovascular disease risk in diabetes patients
Reageer
  • Deel
Druk af