Zes jaar geleden werd door de universiteiten van Hasselt en Maastricht vastgesteld dat vetcellen hun vet niet graag afstaan. Onderzoekers aan de Universiteit Maastricht hadden daarom het vermoeden dat sterk afvallen stress in de vetcellen veroorzaakt, waardoor het zogenoemde jojo-effect ontstaat. Om de stress zo snel mogelijk kwijt te raken, gaan vetcellen opnieuw vet stapelen. Hierdoor komen de verloren kilo’s er snel weer aan.

In een eerste vervolgstudie gingen 18 gezonde proefpersonen gedurende 8 weken op een afvaldieet. Ze verloren ruim 14% van hun lichaamsgewicht. Een deel van de groep bleef in de tien maanden daarna op gewicht (de gewichtblijvers). Het andere deel kwam weer aan, met gemiddeld 8,2% (de gewichtstijgers). De onderzoekers analyseerden het vetweefsel van alle proefpersonen op markers (eiwitten) voor cel-stress. Daaruit bleek dat de stress in de vetcellen bij het afvallen duidelijk meer was toegenomen bij de gewichtstijgers.

In een tweede, internationale, studie is de rol van het externe celskelet onderzocht. Voor dit onderzoek volgden in totaal 496 te zware en obese proefpersonen gedurende 8 weken een calorie-arm dieet. Zes maanden later bleek bij screening dat variatie in componenten van het externe celskelet van invloed is op de kans weer aan te komen na afvallen. Deze componenten zijn verschillend voor mannen en vrouwen.

Beide onderzoeken bevestigen het vermoeden dat de tijdens het afvallen opgebouwde stress in de vetcellen, die bij sommige mensen ontstaat en bij andere niet of minder, medebepalend is voor de kans om opnieuw aan te komen.
Maastricht UMC+
Reageer
  • Deel
Druk af