Italië wil een wet invoeren die bedrijven beloont als zij onverkocht eten doneren aan goede doelen. Bedrijven, supermarkten of foodservice outlets die vijf dagen van te voren bij autoriteiten aangeven dat ze voeding gaan doneren, kunnen als beloning belastingvoordelen verwachten.

“Het beboeten van bedrijven die voedselverspilling veroorzaken heeft weinig zin” zegt Maria Chiara Gadda van de democratische partij. Dat vertelde zij de Italiaanse krant La Repubblica. De kracht van deze wet is dat die is gebaseerd op beloningen vindt zij. Dit is in contrast met de Franse voedselverspillingswet die vorige maand werd ingevoerd. In Frankrijk krijgen bedrijven boetes die er niet in slagen onverkocht voedsel aan goede doelen te doneren.

Volgens de Italiaanse minister van landbouw, Maurizio Martina, gaat de wet het voor bedrijven aantrekkelijker maken om voedsel te doneren. Nu wordt jaarlijks 550.000 ton aan voeding gedoneerd. In 2016 denkt hij 1 miljoen ton halen.

In Nederland is het vooralsnog onwaarschijnlijk dat er een voedselverspillingswet gaat komen, aldus een brief van de staatssecretaris Van Dam aan de kamer.
FoodNavigator
Reageer
  • Deel
Druk af