Een groep van 21 wetenschappers wil een algeheel visverbod in grote delen van de Noordzee. Dat schrijven ze in een brief aan minister Schultz van Haegen van Infrastructuur en Milieu en staatssecretaris Van Dam van Economische Zaken, meldt Trouw. Alleen zo zouden geschonden natuurwaarden kunnen herstellen. Het gaat om het Friese Front en het naastgelegen natuurgebied Centrale Oestergronden.

"Als die gebieden niet geheel worden gesloten voor alle vormen van visserij is niet te verwachten dat de natuurwaarden echt zullen herstellen." Beperking van de visserij is niet genoeg, vinden de wetenschappers onder wie Han Lindeboom, hoogleraar mariene ecologie in Wageningen. "Ook een lage visserijdruk heeft een duidelijk meetbaar effect op het ecosysteem."

De Tweede Kamer debatteert woensdag over beperkte beschermingsmaatregelen in het kader van Natura 2000. Deze zomer moet Nederland in Brussel voorstellen doen voor een betere bescherming van de ecosystemen in de Noordzee. Schultz laat weten dat het pleidooi van de hoogleraren "meegewogen wordt in de besluitvorming". Visned, de belangenorganisatie van de zeevisserij, noemt de aanbevelingen "zeer overdreven".
Trouw - Hoogleraren willen visverbod op grote delen Noordzee
Reageer
  • Deel
Druk af