De vraag naar honing groeit wereldwijd exponentieel, maar de productie van bijenkorven daalt. Toch nam in 6 jaar tijd de export van honing wereldwijd met 61% toe, aldus honingexpert Norberto Garcia, spreker op het 21e congres van de Union nationale de l'apiculture française (Unaf). Terwijl het aantal bijenkasten in diezelfde periode met slechts 8% toenam. Dat betekent dat 'valse honing' een nog groter probleem is voor de bijenhouderij dan pesticiden of bijensterfte, aldus Garcia. 'Sjoemelhoning' is bijvoorbeeld (met suikersiroop) verdunde honing of honing die geherexporteerd wordt met valse herkomstetiketten. Consumenten én bijenhouders zijn de slachtoffers van de vervalsingspraktijken.
Lees ook
-
2
+De perfecte misdaad? De handel in illegale pesticiden 8 jun 2020
- 1 Vervalsers slaan munt uit AH-spaarzegels 8 mrt 2019
- 0 Gijzeling in de fles maakt ‘zeldzame’ nep-whisky mogelijk 24 dec 2018
-
41
+De 12 meest fraudegevoelige levensmiddelen 2 dec 2016
- 7 Italiaanse politie legt beslag op duizenden flessen valse champagne 3 feb 2016
- 1 Douane nam in 2014 50% meer valse voedselproducten in beslag 31 okt 2015
- 0 Italiaanse olijfolie nu nog gevoeliger voor fraude 16 nov 2014
- 0 1 op 5 flessen wijn in Engelse buurtwinkels is ‘geflest’ 14 jul 2014
- 2 ‘Honing’ waar geen bij aan te pas is gekomen 25 jun 2014
-
0
+Franse fraude met farmapaarden 16 dec 2013
Sjoemelen met honing is al zo oud als de weg naar Rome. Daar hoeft men dus niet verbaasd over te zijn. Kunsthoning was ook te kust en te keur te koop. Vooral in crisis- en oorlogstijden. Maar dan wist je in ieder geval dat je rotzooi kocht; omdat het er op stond. Suikerwater, bruine suiker en wat stijfsel et voilá.
IJsbrand, bedankt voor jullie constatering. Met een gerust hart koop ik nog steeds bij de imker tijdens mijn verblijf in Frankrijk.
Meestal staat er op een potje Europese bijenhoning "EU en non-EU". Gezien de onwaarschijnlijk lage prijs ga ik er dan maar vanuit dat het voornamelijk non-EU is, en laat de supermarkt links liggen.
Proeven: maak er gebruik van, maar koop dan wel een potje honing!
Imkers staan in de zuidelijke landen vaak op de weekmarkten of in de markthallen met diverse soorten honing afhankelijk van het jaargetijde. Proef eerst even, want de smaken lopen sterk uiteen. De donkere soorten van o.a. boekweit, heide, kastanje, aardbeienboom, eik (bijna zwart) of metcalfa (insect met een kleverige afscheiding) smaken echt heel anders dan de linde-, acacia-, lavendel- of koolzaadhoning. (Metcalfa is een insect, door imkers gewaardeerd, door anderen veracht.)
Eikenhoning is rijk aan oligo-elementen, maar de smaak wordt niet door iedereen gewaardeerd.
In augustus hebben wij verkennend onderzoek gedaan naar de echtheid van honing 3 van de 8 onderzochte monsters bleken verdacht. Dit is 38%. Wij hebben vooral onderzocht op het turanose gehalte dat afwijkend was. Honing is inderdaad zeer gevoelig voor fraude omdat het van buiten de EU komt zoals China en Mexico, duur is en een grote groep afnemers kent die dit product blindelings koopt. Sjoemelen is erg voor de hand liggend door met de herkomst te 'spelen' , suiker toe te voegen, het maximale aan water toe te voegen en om oude honing op te lappen tot nieuwe. Honing kopen van de lokale imker of van biologische kwaliteit is vaak de beste maar ook de meest dure oplossing.