IJsbrand, bedankt voor jullie constatering. Met een gerust hart koop ik nog steeds bij de imker tijdens mijn verblijf in Frankrijk.
Meestal staat er op een potje Europese bijenhoning "EU en non-EU". Gezien de onwaarschijnlijk lage prijs ga ik er dan maar vanuit dat het voornamelijk non-EU is, en laat de supermarkt links liggen.
Proeven: maak er gebruik van, maar koop dan wel een potje honing!
Imkers staan in de zuidelijke landen vaak op de weekmarkten of in de markthallen met diverse soorten honing afhankelijk van het jaargetijde. Proef eerst even, want de smaken lopen sterk uiteen. De donkere soorten van o.a. boekweit, heide, kastanje, aardbeienboom, eik (bijna zwart) of metcalfa (insect met een kleverige afscheiding) smaken echt heel anders dan de linde-, acacia-, lavendel- of koolzaadhoning. (Metcalfa is een insect, door imkers gewaardeerd, door anderen veracht.)
Eikenhoning is rijk aan oligo-elementen, maar de smaak wordt niet door iedereen gewaardeerd.
Sjoemelen met honing is al zo oud als de weg naar Rome. Daar hoeft men dus niet verbaasd over te zijn. Kunsthoning was ook te kust en te keur te koop. Vooral in crisis- en oorlogstijden. Maar dan wist je in ieder geval dat je rotzooi kocht; omdat het er op stond. Suikerwater, bruine suiker en wat stijfsel et voilá.