In Frankrijk is een nieuw geval van vogelgriep vastgesteld buiten de zone waarbinnen strenge hygiënemaatregelen en transportbeperkingen gelden. Het 69-ste geval van hoogpathogene vogelgriep bevindt zich in de Haute-Garonne. In totaal zijn nu 8 departementen getroffen.

Het is nog altijd niet duidelijk waar de uitbraak - de eerste in Frankrijk sinds 2007 - zijn oorsprong vindt. Monique Eloit, de nieuwe directeur-generaal van de World Organisation for Animal Health (OIE), zegt op Reuters: "Het lijkt erg aannemelijk dat deze stammen niet van wilde vogels afkomstig zijn maar zich verspreid hebben zonder dat ze opgemerkt werden op eenden- en ganzen-boerderijen waar de ziekte veel moeilijker te identificeren is omdat de dieren geen klinische symptomen vertonen."

Volgens het Franse ministerie van landbouw zal het nog 3 tot 6 maanden duren voordat de epidemie volledig uitgewoed zal zijn, schrijft Boerderij. Het Franse Landbouwministerie noemt, na analyse, de biosecurity in de eendenmesterij een zwakke schakel. Ook bij de eendenvermeerderaars is volgens het ministerie winst te behalen, door het invoeren van reguliere controles bij broederijen. Kippenhouders hebben hun hygiëne beter op orde.

De Franse krant SudOuest opperde eerder deze week dat er mogelijk preventief geruimd zou worden in een groot gebied. Dat zou zeker €400 miljoen gaan kosten. In de huidige restrictiezone bevindt zich 70% van de foie gras-productie. Inmiddels heeft het Ministerie laten weten geen dieren preventief te slachten. Wel adviseert het Ministerie periodes van 'sanitaire leegstand' in te bouwen tussen opeenvolgende opfokrondes.
Reuters - Bird flu outbreak found outside French restriction zone
Reageer
  • Deel
Druk af