Het Europees Parlement vindt dat er een wettelijke maximumnormen moeten komen voor transvetzuren in voeding. In een resolutie vraagt het Parlement de Europese Commissie binnen 2 jaar om een voorstel. Volgens de WHO verhogen transvetzuren het risico op hart- en vaatziekten, onvruchtbaarheid, Alzheimer, diabetes en obesitas. Industrieel geproduceerde transvetzuren worden vaak gebruikt in goedkopere voedingsmiddelen, met name snacks. Omdat slechts een derde van de Europese consumenten weet wat transvetzuren zijn, vindt het Europees Parlement de huidige etiketteringsmaatregelen ontoereikend. Bovendien wil het EP bindende limieten. In Nederland is dit allemaal al geregeld, meldt de oliën en vetten ketenorganisatie MVO.
Lees ook
-
2
+FAO en WHO duiken in risico’s cellulair kweekvoedsel 12 apr 2023
-
0
+Laat de grenzen open: ‘Voedsel kan besmet zijn, maar je krijgt er geen Covid-19 van’ 28 sep 2020
- 3 Europese Commissie in beroep om toelating glyfosaat 7 jun 2016
- 8 PwC: ‘Mentaliteitswijziging in voedingsindustrie nodig’ 7 apr 2015
- 2 Insecten in de gastronomische keuken 22 feb 2015
- 1 WHO wil een volledig transvetvrij Europa 22 sep 2014
-
0
+Verkoop insecten verboden - behalve in België 23 dec 2013
- 1 ‘t Kan best een beetje minder zout 2 jul 2013
- 0 Goedkeuring EFSA zegt consument niets 9 mei 2013
- 15 “Veiligheid in voedingsindustrie slechter geregeld dan in porno-industrie” 26 mrt 2013