Het Europees Parlement vindt dat er een wettelijke maximumnormen moeten komen voor transvetzuren in voeding. In een resolutie vraagt het Parlement de Europese Commissie binnen 2 jaar om een voorstel. Volgens de WHO verhogen transvetzuren het risico op hart- en vaatziekten, onvruchtbaarheid, Alzheimer, diabetes en obesitas. Industrieel geproduceerde transvetzuren worden vaak gebruikt in goedkopere voedingsmiddelen, met name snacks. Omdat slechts een derde van de Europese consumenten weet wat transvetzuren zijn, vindt het Europees Parlement de huidige etiketteringsmaatregelen ontoereikend. Bovendien wil het EP bindende limieten. In Nederland is dit allemaal al geregeld, meldt de oliën en vetten ketenorganisatie MVO.
Knack - Europees Parlement vraagt wettelijke limiet op transvetzuren in voeding
Lees ook
- WHO waarschuwt (opnieuw) voor transvetten 23 jan 2023
-
5
+Nederland krijgt nog geen anti-transvetdiploma van de WHO 6 dec 2020
-
0
+Laat de grenzen open: ‘Voedsel kan besmet zijn, maar je krijgt er geen Covid-19 van’ 28 sep 2020
- 3 Europese Commissie in beroep om toelating glyfosaat 7 jun 2016
- 8 PwC: ‘Mentaliteitswijziging in voedingsindustrie nodig’ 7 apr 2015