Sinds deze week is de nieuwe VISwijzer beschikbaar, nu ook als app. Met de VISwijzer kunnen consumenten bij de vishandel en in restaurants zeker weten dat ze verantwoorde vis kopen. Er zijn drie keer zoveel beoordelingen beschikbaar als in de vorige versie. Zo staan er nu ook soorten als zeeduivel, rog en haai in en kunnen gebruikers van de app met de optie 'Ik mis een vis!' dat meteen melden.

Bij het verschijnen van de nieuwe VISwijzer doen 7 NGO's een dringende oproep om paling hoe dan ook te mijden. 'Duurzame paling bestaat niet', stellen ze. Paling staat op dit moment op de Rode Lijst van de IUCN als ‘ernstig bedreigd’. Ook de wetenschappers van ICES geven aan dat de status van het palingbestand kritiek blijft. Het kweken van paling is nog niet mogelijk en dus zijn alle palingkwekerijen afhankelijk van jonge paling uit het wild. Het palingbestand is de afgelopen 50 jaar met 95% gedaald. De NGO's, verenigd in de Projectgroep Aalherstel, vinden dan ook dat elke paling die gevangen wordt, er één teveel is.

Stichting Duurzame Palingsector Nederland (DUPAN), de organisatie die zich inspant voor verbetering van de palingstand in Nederland, stelt zich in een persbericht te weer tegen de 'onnodig negatieve beeldvorming'. Volgens DUPAN gaat het de laatste 5 jaar wat beter, hoewel "er nog een lage weg te gaan is om alle problemen die paling ondervindt op zijn weg van en naar zee op te lossen." DUPAN weerlegt de berichtgeving over de gedaalde intrek van glasaal in 2015. Weliswaar werd in Den Oever een dieptepunt gemeten, maar "de overall index voor Europa was de derde hoogste in de laatste 10 jaar" en de afgelopen 5 jaar is een gemiddelde stijging van de index meetbaar.
Duurzame paling bestaat niet! - VISwijzer
Reageer
  • Deel
Druk af