Onderzoekers van de Duke University denken met nieuw onderzoek op ratten te hebben aangetoond dat blootstelling aan vervuilde lucht het risico op obesitas en diabetes verhoogt.

Om het effect van vervuilde lucht op de gezondheid te kunnen onderzoeken, plaatsten de onderzoekers zwangere ratten en hun nakomelingen in twee verschillende kamers. De ratten in de ene kamer ademden buitenlucht in die afkomstig was uit Bejing. De kamer waarin de andere ratten zaten bevatte een luchtfilter dat de meeste vervuilde deeltjes uit de lucht haalde.

Na 19 dagen had de groep die blootgesteld was aan de vervuilde lucht uit Bejing een hoger gehalte (50%) slecht cholesterol in hun bloed, hoger trigliceridenwaarden (46%) en een hoger totaal cholesterolniveau (97%). Deze factoren verhogen de kans op obesitas en diabetes.

De mannelijke ratten die blootgesteld waren aan de vervuilde lucht werden 18% zwaarder dan de mannelijke ratten in de andere groep. De vrouwelijke ratten waren aan het eind van de 19 dagen 10% zwaarder. De longen en levers van de ratten uit de groep met de vervuilde lucht waren zwaarder en vertoonde een toegenomen mate van weefselontsteking. De ratten die de vervuilde lucht uit Bejing ademden hadden bovendien een verhoogde insulineresistentie. Insulineresistentie is een indicatie voor een sterk vergroot risico op het ontwikkelen van diabetes type 2.

Hoewel onderzoek op ratten niet zomaar naar mensen mag worden vertaald, merkt een van de onderzoekers op dat dezelfde bevindingen bij mensen "de dringende behoefte aan minder luchtvervuiling zouden ondersteunen, gegeven de groeiende last van obesitas in onze sterk vervuilde wereld."
Time - Study: Air Pollution Heightens Risk of Obesity and Diabetes
Reageer
  • Deel
Druk af