Drie kwart van de kinderen in Groot-Brittannië brengt minder tijd buiten door dan het dagelijkse uurtje dat een gevangene krijgt. Een op de vijf kinderen speelt op een gemiddelde dag helemaal niet buiten. Dit komt vooral door het ontbreken van vrije speelruimte in parken of bossen, de opkomst van digitale technologieën en angstige ouders. Een groot deel van de kinderen brengt twee keer zoveel tijd achter een scherm door als buiten.

De gegevens van dit nieuwe onderzoek, uitgevoerd in opdracht van wasmiddelmerk Persil, komen sterk overeen met een eerder onderzoek van de Britse overheid. Mark Sears van The Wild Network is een van de experts die zich grote zorgen maakt over deze ontwikkeling. “We verstikken onze kinderen, hun mogelijkheden om vrij te zijn en om kind te zijn.” Daarnaast wijst hij erop dat een toename in obesitas en verminderd psychisch welbevinden beide zijn gerelateerd aan beperkte fysieke activiteit.

Liz Truss, de Britse minister van Milieu, publiceerde woensdag een plan waarin ieder kind de mogelijkheid krijgt om een nationaal park te bezoeken. Momenteel is maar voor 10% van de kinderen een mogelijkheid om te leren in de natuur. Hierdoor zullen jaarlijks 80.000 lagere schoolkinderen een park bezoeken. “Onze kinderen moeten in bomen klimmen, niet tegen de muren op,” aldus Truss.
The Guardian - Three-quarters of UK children spend less time outdoors than prison inmates ? survey
Reageer
  • Deel
Druk af