Een vestiging van de Britse supermarktketen Asda plaatst een deel van de flessen tomatenketchup in de koeling, nadat op Twitter een levendige discussie is losgebarsten of je ketchup in de koelkast moet bewaren of juist niet. Door een deel van de flessen gekoeld aan te bieden, onderzoekt Asda waar de klanten de voorkeur aan geven. Uit een poll van de supermarkt op Twitter blijkt dat 46% van de mensen ketchup in de koelkast bewaart en 54% buiten de koelkast. Heinz en de andere merken in de Nederlandse supermarkt zijn er in ieder geval duidelijk over: ‘na openen gekoeld bewaren’ zegt het etiket heel duidelijk, maar zonder cursivering.
Daily Mail - Asda starts storing bottles of tomato ketchup in the FRIDGE
Lees ook
- 1 Heinz verzint hagelslagketchup 4 sep 2024
- 0 Gekoelde ketens kunnen helft voedselverspilling voorkomen 29 mei 2024
-
14
+Met melk en mest van het gas 1 jan 2023
-
6
+Britse supermarkt Asda ontwikkelt fruit met snoepsmaak 15 sep 2017
-
0
+Amazon wil burgers ongekoeld modern soldateneten bezorgen 30 aug 2017
- 0 Foodtrucks VS vaak niet voedselveilig 23 mei 2016
- 1 Asda stopt inzameling voor lokale voedselbanken 18 feb 2016
- 0 Formule 1 techniek maakt koeling supermarkt zuiniger 29 dec 2015
- 0 Nieuwe techniek koelt blikje in 45 seconden 21 sep 2013
- 0 De twintig belangrijkste eet-uitvindingen aller tijden 27 sep 2012
Maar het is ook een beetje een zekerheid dat als je ketchup wel in de koeling zet na openen dat het langer houdbaar blijft, zeker voor die mensen die het nu juist niet zo snel opmaken, kan de fabrikant nooit zeggen dat je het niet goed bewaard hebt als het te sel bederft ondanks koeling, want je volgt tenslotte hun aanwijzingen op.
Ik heb overigens nooit ketchup in huis, maar dit soort producten zou ik automatisch in de koeling zetten, juist vanwege het voorkomen van bederf door het te warm te bewaren, of het nu moet of niet.
#4.2 Astrid: Of ketchup na opening in de koeling moet,hangt af van de zuurgraad, de hoeveelheid azijnzuur en het zoutgehalte. De hoeveelheid suikers doet er eigenlijk niet toe, daar is altijd ruim voldoende van voor bederforganismes en de tomatenpulp in ketchup is sowieso een heel rijk groeimedium. De azijn in ketchup dekt het veiligheidsrisico af, mits de pH voldoende laag is. Voor alle commerciële ketchups is dat gewoon in orde. Ziekteverwekkers kunnen dan niet groeien en sterven zelfs af. Ik denk maar ik ken natuurlijk niet de samenstelling van de huidige Heinz dat geopende Heinz ketchup ook nog wel buiten de koelkast bewaard kan worden. Alleen de opmerking op het label "na opening gekoeld bewaren" suggereert dat het een mild product is en dat verkoopt beter. Zo is ooit een sappenfabrikant heel lang geleden, of het Coolbest was (nog voor het van FCDF was), weet ik niet meer, begonnen zijn ook bij kamertemperatuur stabiele sapjes in de koelkast te verkopen. Dat verkocht beter dan hetzelfde sap buiten de koeling. Mensen dachten namelijk automatisch dat het beter/verser zou zijn..
Tja " na openen gekoeld bewaren" hoe moeilijk kan het zijn om dat stukje tekst op je engelse verpakkingen te zetten........oh ja, de meeste mensen lezen de etiketten op de achterkant niet, want dan zouden ze zien dat in de meeste ketchups eigenlijk alleen maar zooi zit en vooral ook veel suiker, dus een variant die juist de koeling in moet omdat ie wel van alleen maar echte verse ingrediënten is gemaakt zou een stuk beter zijn.
Nou nog even wachten op een verpakking die altijd de koeling in moet, omdat er 'verse ketchup' in zit....